Pokrenimo kampanju Solidarnost sa narodom Grčke[3 min. za čitanje]

Prenosimo saopštenje koje je usvojila kampanja Solidarnost sa narodom Grčke na diskusiji održanoj 21. juna u Kabinetu koju je organizovao naš časopis nakon uspešnog mitinga solidarnosti sa grčkim narodom 17. juna na Trgu republike.

Svim srcem pozdravljamo narod Grčke i levu koaliciju Siriza i čestitamo im na tome što nisu posustali pod spoljnim pritiskom i zastrašivanjem da se po svaku cenu usvoje memorandumi, koje su do sada vladajuće partije u Grčkoj potpisale sa Trojkom Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Memorandumi predviđaju dalje sprovođenje „merâ štednje” u cilju spasavanja evropskih banaka. Mala razlika s kojom je Nova demokratija na izborima održanim u junu pobedila Sirizu znači da je, u uslovima višenedeljne opšte hajke na levicu u Grčkoj, Siriza prava pobednica ovih izbora, ali i da će se borba nastaviti jer Evropska unija nije uspela da slomi duh naroda Grčke.

Ne možemo ostati nemi pred pokušajem velikih sila, međunarodnih berzi, tržišta i tajkuna da se udavi i slomi jedan narod. U drugim delovima Balkana, kao i u Srbiji, evrointegracije, tranzicija i privatizacija uništile su privredu, ostavile stotine hiljada ljudi bez posla i sve balkanske zemlje dovele do dužničkog ropstva poput onog u kom se nalazi Grčka. Mi znamo šta čeka narod Grčke – Balkan se već decenijama nalazi u okovima sistema neokolonijalnih protektorata (BiH, Kosovo, Makedonija) koji je ponizio sve naše narode, podelio nas i okrenuo jedne protiv drugih. Zato bi pobeda naroda Grčke bila i naša pobeda, i pokazala bi nam da je drugačiji Balkan moguć. Danas smo svi Grkinje i Grci.

U prelomnim vremenima kao što su ova, potrebno je da se studentski, sindikalni, levi i građanski aktivisti i pokreti koji se bore protiv privatizacije i za očuvanje javnog dobra i demokratskih prava na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana povezuju i međusobno sarađuju kako bi se suprotstavili novom talasu merâ štednje i efekata dužničke krize, i pokrenuli pitanje neophodne političke alternative – nove levice. Narod Grčke danas predvodi pokret koji se od trgova Kaira, Barselone i Madrida, preko Okupiraj Vol Strit, sve do borbenih španskih rudara suprotstavlja krizi i bori za drugačiji svet.

Mikis Teodorakis, slavni grčki kompozitor, i Manolis Glezos, prvoborac grčke antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu, uz druge aktiviste i intelektualce, pozvali su na evropsku kampanju solidarnosti sa narodom Grčke. Mi se odazivamo na taj poziv i pokrećemo balkansku kampanju solidarnosti sa narodom Grčke i grčkom levicom.

Zato se obavezujemo na:

• Solidarnost i praktičnu podršku otporu naroda Grčke i grčke levice;

• Objavljivanje i širenje tačnih vesti i informacija u uslovima medijske pristrasnosti;

• Organizovanje i podršku skupovima, tribinama, diskusijama i kulturnim događajima koji se tiču ispunjenja naših ciljeva;

• Odbranu demokratskih prava, suvereniteta i nezavisnosti naroda Grčke, kao i njegovu slobodu da izabere sopstvenu budućnost nezavisno od stranih uticaja;

• Podršku ostvarenju ovih ciljeva na prostoru bivše Jugoslavije i čitavog Balkana;

Pozivamo sve borce za slobodu i pravdu u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu da svojim potpisom i delovanjem podrže kampanju solidarnosti sa narodom Grčke i grčkom levicom i da se samostalno solidarišu sa grčkom borbom!