Pokrenuta kampanja Pravo na protest[2 min. za čitanje]

Na inicijativu našeg časopisa, prošlog meseca je u Beogradu pokrenuta kampanja Pravo na protest koja za cilj ima zaštitu svih ugroženih u Srbiji od jačajuće državne represije i sve učestalijih napada fašističkih bandi. Kampanju je do sada podržalo dvadesetak radničkih i studentskih kolektiva, udruženja građana i časopisa iz Beograda, Novog Sada i Sombora. U toku su dogovori oko prvih aktivnosti kampanje, o čemu se možete obaveštavati preko veb sajta pravonaprotest.org. Prenosimo zvaničnu platformu kampanje.

U poslednje vreme pokreti za građanska i socijalna prava suočavaju se sa sve većom represijom države. Nepovezanost ovih pokreta olakšava državi da neposredno guši, zabranjuje ili diskredituje proteste, što otvara vrata i različitim, pre svega fašističkim grupama, da vrše fizičko nasilje nad učesnicima protesta.

Sa svim navedenim smo se samo u proteklih godinu dana susreli više puta. Poljoprivrednicima su policijski kordoni u više navrata zabranili prilaz Beogradu. Protest za prava LGBT osoba je zabranjen. Tokom studentskih protesta za pet napada organizovanih grupa fašista niko nije odgovarao. Nakon niza pretnji radničkim aktivistima „Jugoremedije”, usledio je pokušaj ubistva jednog od njih.

Ekonomska kriza, srozavanje životnog standarda i rastuća nezaposlenost ukazuju na to da će do protesta dolaziti sve češće. U ovakvim okolnostima, naša je dužnost da stanemo u odbranu prava na protest.

Stoga pozivamo na:

• Solidarno udruživanje društvenih pokreta u odbranu od nasilja i državne represije

• Suprotstavljanje pravnim aktima koja ograničavaju građansko pravo na protest i radničko pravo na štrajk;

• Pokretanje kampanje za odbranu prava na protest.

Pozivamo sva nevladina udruženja, sindikate, studentkinje i studente, radnice i radnike, nezaposlene, aktivistkinje i aktiviste i sve one koji drže do ravnopravnosti i slobode da stanu solidarno u odbranu prava na protest.

 

Neke od dosadašnjih potpisnica platforme:

BEOGRAD

Plenum Filozofskog fakulteta

Bivši radnici Trudbenik gradnje

Regionalni centar za manjine

Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava

List Republika

List Solidarnost

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

Gej-lezbejski info centar

Kontekst kolektiv

NOVI SAD

S.T.R.I.K.E.

FreeTeam

Udruženje građana Elektrana

Novosadski edukativni centar

Udruženje građana Radovi u toku

Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – NAPON

SOMBOR

Studio 5

 

[email protected]

pravonaprotest.org