[VIDEO] Pokušaj hapšenja studenata: Nove političke malverzacije na Filozofskom[3 min. za čitanje]

Omladine buržoaskih partija, na čelu sa Demokratskom strankom i Srpskom naprednom strankom, u saradnji sa upravom već više od godinu dana pokušavaju da zauzimanjem funkcija u Studentskom parlamentu Filozofskog fakulteta u Beogradu i raznim malverzacijama stave šapu na studentsko organizovanje.

Grupa Odbrani Filozofski uspela je da u aprilu spreči održavanje lažiranih izbora. Isti scenario ponovio se i u novembru.

Prenosimo saopštenje izdato nakon pokušaja hapšenja studenata koji su bojkotovali izbore.

Solidarnost pruža punu podršku studentima Filozofskog koji se bore protiv napada na autonomno studentsko organizovanje, a za uspostavljanje direktno-demokratskih studentskih plenuma i osvajanje besplatnog obrazovanja za sve.

SAOPŠTENJE GRUPE ODBRANI FILOZOFSKI

 

Dana 01. i 02. 11. 2010. studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta u Beogradu okupljeni oko grupe Odbrani Filozofski održali su akciju bojkota nelegalnih izbora za Studentski parlament (SP). Naime, nelegalne izbore za SP po drugi put ove godine organizuju studenti Filozofskog fakulteta, koji su ujedno i funkcioneri Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, grubo kršeći proceduru i to uz podršku Uprave Fakulteta, na čelu sa dekanicom Vesnom Dimitrijević.

Grupa Odbrani Filozofski delila je studentima i studentkinjama okupljenim na Platou letke koji nose informaciju o karakteru izbora i objašnjavaju neophodnost alternativnog studentskog (samo)organizovanja kao jedinog načina da se reše nagomilani studentski problemi.

Tokom trajanja akcije, grupa od desetak policajaca pokušala je da, prema sopstvenim rečima na osnovu „anonimne dojave“, spreči studente i studentkinje da distribuiraju materijal, uz pretnju da će ih uhapsiti. Ovom prilikom policajci su ulazili i u zgradu fakulteta kako bi studentima brisali snimljeni video materijal i na taj način uklonili tragove represije koju sprovode. Posle sat i po vremena zadržavanja, bez obrazloženja o kojim nelegalnih radnjama je reč u anonimnoj dojavi, policija je pokušala da privede studente iz grupe Odbrani Filozofski odvevši ih od Platoa do policijskih kola u Vasinoj ulici. Posle dodatnih sat i po vremena koliko je trajalo odlučivanje o tome da li hapšenje sprovesti do kraja, a usled prisustva novinara koje su studenti u međuvremenu pozvali, policija je studente vratila na Plato.

Korumpiranim studentskim telima poput studentskog parlamenta, koja rade pre svega u korist svojih partija, nužno je suprotstaviti plenum kao direktno demokratski način organizovanja koji je sposobniji da se uhvati u koštac sa problemima sa kojima se studenti suočavaju trenutno kako kod nas tako i širom Evrope, a to su astronomske školarine, visoke takse koje fakulteti neopravdano naplaćuju na ime svojih redovnih usluga, loš kvalitet studija, eksploatacija saradnika u nastavi, korupcija i tako redom. Ovde je, ukratko, reč o problemu propale reforme sistema visokog obrazovanja čiji su studentski parlamenti deo, a koja je sa svoje strane opet deo šireg paketa neoliberalnih reformi koje se globalno primenjuju.

Ovom globalnom udaru na stečena prava studenata i šire radnika moramo se i suprotstaviti na globalnom nivou – zato se organizuju internacionalni sastanci/akcije studenata, kao i koordinisane sinhrone akcije u različitim gradovima širom Evrope/sveta, a to sve ima za cilj razmenu iskustava, osnaživanje solidarnosti i jačanje pokreta.

Nastavljamo borbu za autonomni univerzitet i besplatno obrazovanje!

Organizuj se na svom fakultetu!

Jedan svet, jedna borba!

www.odbranifilozofski.org