POLITIČKU ELITU U ZATVOR! ANONIMUSE NA SLOBODU![2 min. za čitanje]

Juče je u Beogradu uhapšen član Anonimusa iz Srbije. Njegov zločin? Sumnja da je pokušao da upadne na nekoliko sajtova državnih institucija i da je na hakovanom sajtu Ministarstva pravde Srbije ostavio poruku koja je glasila ovako: „…dok naša politička, ekonomska i biznis “elita” sedi na Kopaoniku, u hotelu Grand, krka i pije o našem trošku izigravajući srpski Davos, nama preti sunovrat u dubine bankrota.”

Danas se za istinu ide u zatvor. Oni koji ukazuju na pogubnost politike zaduživanja zaslužuju da trunu iza rešetaka, dok oni koji zemlju vode u bankrot imaju na svom raspolaganju sve poluge vlasti – policiju, pravosuđe, zatvore i medije – pa se obrušavaju na svakoga ko pisne o situaciji pred kojom se narod nalazi.

„Nepristojno bogati” junaci privatizacije bahate se po zemlji i inostranstvu, dok se policija i razne parapolicijske i protofašističke bande puštaju na radništvo koje traži ono što mu pripada, na poljoprivrednike, na studente koji protestuju protiv visokih školarina i komercijalizacije obrazovanja, a sada i na one koji traže slobodu komunikacije i koji se usuđuju da usput kažu kakvo je pravo stanje u našoj zemlji.

Narod koji je rušio Miloševića tražio je demokratiju, a ne da mu se rasprodaju fabrike u bescenje i ukida pravo na štrajk. Mladi su tražili budućnost i slobodu od tiranije, a ne da im se oduzme autonomija univerziteta i dignu školarine. LGBT zajednica je tražila građanska prava, a ne državnu zabranu Prajda. Žene su tražile kraj batinanja, a ne porast nasilja nad ženama.

Samo masovna građanska neposlušnost može da odbije snage državne represije. Pravo na protest mora biti poklič svih onih kojima su jednakost i sloboda na srcu. To je način na koji progresivne snage u društvu mogu da prošire prostor za demokratsku akciju i političko organizovanje, sve do rušenja tajkunskog režima.

Poništavanjem javnog duga i zaplenom tajkunskog bogatstva postavili bismo temelje za narodnu demokatiju, punu zaposlenost i besplatne, svima dostupne javne usluge – od školstva, zdravstva i prevoza, do interneta.

Za takvo bolje sutra vredi ustati protiv tajkunskih vlasti i hrabro govoriti istinu. Neće nas zastrašiti hapšenja, niti ugušiti zatvori. Državna represija neće proći. Solidarnost je naša snaga. Danas smo svi Anonimusi!

Pozivamo na javni protest protiv hapšenja i na kampanju za pravo na protest!

Dole državna represija i dužničko ropstvo! Sloboda za Anonimusa!