Poziv na solidarnost sa protestima u Makedoniji[3 min. za čitanje]

Beleška LeftEast uredništva: ovaj tekst u čijem sastavljanju su učestvovali građani/ke, aktivisti/kinje i akademici/kinje zabrinuti poslednjim dešavanjima u Makedoniji, je pokušaj da se skrene pažnja na dešavanja u ovoj zemlji. On je takođe poziv  na solidarnost sa građanima koji traže pravdu i slobodu. Ako biste želeli da vaše ime ili ime vaše organizacije bude dodato na listu podrške, molimo vas da nam pišete na [email protected], sa naslovom mejla: SOLIDARITY WITH MACEDONIA’S PROTESTERS.

U utorak veče (05.05.2015) hiljade građana i građanki Makedonije su protestovali ispred sedišta vlade pozivajući na ostavku premijera Gruevskog i njegovog kabineta. Audio zapisi prisluškivanih razgovora između vladinih zvaničnika, objavljeni nekoliko sati uoči protesta, otkrili su direktu umešanost premijera i ministarke unutrašnjih poslova u prikrivanje činjenica o ubistvu dvadesetdvogodišnjaka, koga je na smrt pretukao policajac na dužnosti u junu 2011. godine.

Ono što je počelo kao miran protest protiv policjske brutalnosti ubrzo je eskaliralo kada su demonstranti probili policijski kordon i stali neposredno ispred zgade vlade. U roku od nekoliko sati, stotine specijalaca pod punom opremom se sručilo na protest koristeći živu silu, šok bombe i suzavac kako bi razbili masu, takođe preteći, da bi na kraju odustali od upotrebe vodenih topova. Do kraja policijske akcije desetine ljudi je privedeno – neke od njih su jurili čak do centra Skoplja. Tokom potrage za demonstrantima, policija je čak upala u javnu univerzitetsku biblioteku, malteretirajući studente koji su se tamo zatekli.

Kao rezultat slamanja protesta, nekoliko policajaca i prolaznika kao i veći broj demonstranata je ozbiljno povređeno. Procenjuje se da je oko 40 aktivista i aktivistkinja privedeno. Zakazano je nastavljanje protesta svakog dana u 18:00.

Alarmirani neselektivnom upotrebom policijske sile u utorak uveče, bojimo se da su svi izgledi da će konfrontacije dalje eskalirati. Ne sumnjamo da će se Gruevski  oglušiti na pozive na ostavku i da je spreman da pritisne policijske snage do tragičnih ekstrema u pokušaju da održi svoju vlast i kontrolu nad resursima.

Audio snimak koji je izazvao protest je samo jedan u seriji procurelih snimaka, koje je opoziciona partija Socijaldemokrata objavljvala Makedonskoj javnosti. Ono što je počelo kao dokaz o nadziranju nad preko 20 000 građana/ki kojim je dirigovao premijer i njegov rođak, šef Odseka za bezbednost poverljivih informavija, Sašo Mijalkov, nastavilo se još skandaloznijim otkrićima.

U preko 30 procurelih snimaka konverzacije su razotkrile krađu izbora, potpunu kontrolu nad sudstvom sudsvom i medijima, direkte pritiske i pretnje protivnicima vlasti, pronevere velikih količina državnog novca i vlasništva za ličnu korist, korupciju u masovim razmerama. Snimci su pokazali kako se, tokom 9 godina vladavine Gruevskog, država pretvorila  u kriminalnu mrežu potpuno posvećenu odbrani ličnih interesa vladajuće elite, njihovih porodica i prijatelja, i održavanju celokupnog sistema kontrole nad stanovništvom neprekidnom upotrebom propagande. Skoro potpuna kontrola nad medijima je rezultirala ograničavanjem količine informacija dostpnim makedonskoj javnosti o procurelim snimcima, protestima i brutalnostima poliije. Društvene mreže i par medijskih portala ostali su jedini izvori informacija.

Mi podržavamo zahteve protesta za ostavkom vlade. Štaviše, apelujemo na makedonske policijske snage da pokažu solidarnost sa svojim graanima, da se uzdrže disproporcione upotrebe nasilja i da odbiju da izvrše bilo koja naređenja koja krše ustav, prava i slobode onih koji protestuju. Konačno, pozivamo na nepristrasno i profesionalno izveštavanje makedonskih i stranih medija o tekućim događajima.

Ako biste želeli da vaše ime ili ime vaše organizacije bude dodato na listu podrške, molimo vas da nam pišete na [email protected], sa naslovom mejla: SOLIDARITY WITH MACEDONIA’S PROTESTERS.