Poziv na tribinu Marks21: Beograd na vodi, javni prostor i borba za naš grad[1 min. za čitanje]

Javna diskusija Marks21: Javni prostor, javna dobra – odbrana kroz okupacije? održaće se u subotu, 28. maja, od 7 do 9 uveče. Mesto: Oktobar, Strahinjića Bana 33. Dođite!

Marks21 vas poziva da nam se u subotu uveče pridružite na diskusiji o odbrani javnih dobara.

Beograd je poslednjih nedelja video dva mitinga koji su okupili na hiljade ljudi odlučnih da ne dopuste vlastima da na najciničniji i najkriminalniji način obezbeđuju zemljište za svoje razvojne projekte na račun javnog prostora.

Ovi protesti, ne računajući sindikalne marševe, predstavljaju daleko najmasovnije mobilizacije na ulicama Beograda u poslednjih par godina. Oni su, takođe, deo tradicije okupacije javnih prostora u cilju njihove odbrane.

Ta tradicija povezuje nas sa okupacijama trgova poslednjih godina širom sveta – u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Španiji… Pored toga, ona uključuje i prošle borbe protiv gradskih vlasti – bile one SNS-ove ili DS-ove koje već godinama zatvaraju parkove po centru Beograda i izbacuju omladinu sa prostora koji ona služi za druženje i opuštanje.

Cilj nam je da doprinesemo diskusijama koje se vode na ulici, po stanovima, parkovima i kafićima među svima onima koji žele da pokret koji nastaje na ulicama Beograda uspe da stvori istinsku alternativu neoliberalnoj vlasti i njenoj bezidejnoj opoziciji.

Diskusiju će otvoriti i moderirati naša članica Jelena Vučković Bogdanović, studentkinja sociologije. Za detalje, pogledajte ovde.