Propao pokušaj pokretanja jedinstvenog fronta ekstremne desnice u Evropi[1 min. za čitanje]

Engleska odbrambena liga (EDL) – organizacija rasističkih siledžija povezanih sa Britanskom nacionalističkom partijom (BNP) i drugim fašističkim grupama – planirala je da 30. oktobra u Amsterdamu pokrene grupu „odbrambenih liga“ širom evrope, pod zastavom „Evropske inicijative za slobodu“.

Rat protiv rasista

Ovaj događaj završio se bedno. Stotinama rasista iz cele Evrope vlasti su zabranile ulazak u Holandiju. Oni koji su uspeli da se provuku imali su paklen dan.

Minibus u kom se prevozio vođa EDL-a Tomi Robinson je razlupan, a grupe navijača fudbalskog kluba Ajaks objavile su rat rasistima i proterali njihove grupe iz grada.

Jedna organizacija Ajaksovih fanova je objavila svoje protivljenje EDL-u i njihovim saradnicima zato što „mi ne tolerišemo nasilnički rasizam i fašizam u našem gradu“. Na njihovom sajtu stoje slike na kojima piše „Ne u našem gradu“.

U Amsterdamu se blizu 2,000 holanđana okupilo na antirasističkom protestu. Pridružila im se i delegacija od dvadeset i jednog člana Ujedinjeni protiv fašizma (UAF).

Martin Smit iz UAF se obratio skupu i upozorio na zabrinjavajući rast ultradesničara u Evropi. „Treba nam pokret širom Evrope kako bismo porazili novu rasističku pretnju,“ rekao je na skupu.

Fašisti i rasisti se reorganizuju širom Evrope i u poslednje vreme su sve uspešniji na izborima u Austriji, Švedskoj i Mađarskoj.

Međutim, pokušaj stvoranja evropske ulične vojske rasističkih nasilnika bio je potpuni neuspeh. Samo nekoliko desetina njih uspelo je da se skupi van centra grada. Slika jednog simpatizera EDL-a pokazuje da su fotoreporteri vidno brojniji, uz njegov komentar: „Demonstracije su počele sa samo nekoliko ljudi“.