Prosvetna radnica: zašto štrajkujem?[2 min. za čitanje]

Dok se vlast bahati, prosvetne radnice i radnici su u štrajku. Ovde u znak solidarnosti sa štrajkom prenosimo komentar koji je napisala Dragana Malidžan Vinkić iz Pančeva. Njen komentar je odgovor na tekst o poruci ministra finansija Dušana Vujovića da prosvetne radnice i radnici treba da prihvate žrtve zarad, kako kaže, bolje budućnosti. Pozivamo čitaoce da podrže štrajk na svaki način na koji mogu. Takođe pozivamo svakoga ko može da nam pošalje komentar, pismo ili mišljenje i trudićemo se da ga objavimo. Može i da bude anonimno. Vreme je da se vlastima i poslodavcima pokažu zubi.

Porazmislila sam koliko radim i koliko trošim sopstvenu platu na papire, hamere, markere, boje , krede, kertridže, internet, računar, da bih održala pristojnu nastavu i odgovorila svim izazovima koji me u učionici čekaju svakodnevno. Nije nikad bio problem to što su plate male, jer ko je mislio da će se obagatiti u prosveti, vrlo brzo je izašao iz te priče, nego što se stalno osećam posle ovakvih komentara kao neradnik.

Za sve koji misle da su prosvetari neradnici, dangube, podsetnik da mi obrazujemo decu ne samo u školi već i van nje, da se naš posao NIKAD ne završava sa predavanjima nego smo usput i opterećeni besmislenom administracijom, a ujedno vršimo i usluge socijalnih radnika, advokata, čuvara dece, zdravstvenih radnika, roditelja, psihologa, pedagoga, defektologa…

Čest je slučaj i da trpimo ponižavanje gnevnih ambicioznih roditelja jer je njihovo dete dobilo četvorku i stalno smo u situaciji da i pored očiglednih pravila u ocenjivanju i dalje ispada da smo mi nepravedno ocenili, a nije redak i slučaj da pod pritiskom i pretnjama moramo da menjamo ocene po nalogu viših instanci, najčešće iz vladanja, jer nama niko ne čuva leđa, ni sindikati, ni prosvetna inspekcija ni direktori ni ministar.

Prete nam tužbama, inspekcijama, realno mogu da me pljunu, šutnu, izvređaju bez ikakvih posledica.

Svima koji govore i misle ružno o prosvetnim radnicima mogu da kažem da mi jedini u ovoj zemlji investiramo u budućnost, volimo decu i ne damo da sistem stvori društvo kojim će da manipuliše kako im se prohte zarad ličnih dobiti. Svakodnevno radim na funkcionalnom opismenjavanju dece, razvijanju kritičkog i apstraktnog mišljenja, bavim se vrednostima i vaspitnim radom, profesionalnom orijentacijom, smanjenjem nasilja, rodnom ravnopravnosti i inkluzijom. Izvinte, ali vi nikada nećete imati para da platite moj trud i zalaganje.