Protest učenika i studenata protiv novih izmena zakona[3 min. za čitanje]

Preko 500 učenika gimnazija i srednjih škola i studenata održalo je u utorak u podne protest protiv donošenja novih izmena Zakona o visokom obrazovanju.

Nacrt izmena koji se i dalje drži u tajnosti, a do kog su srednjoškolci i studenti uspeli da dođu, predviđa da će, počevši od naredne generacije, svi studenti koji ne polože jedan ispit automatski prelaziti u status samofinansirajućih. Takođe, od onih koji polože sve ispite a upisali su fakultet kao samofinansirajući studenti, samo će 20% moći da budu prebačeni u status studenata finansiranih iz budžeta.

Ovako skandalozne izmene zakona samo su poslednji korak u neoliberalnoj reformi visokog školstva, koja ima za cilj da državu u što većoj meri oslobodi obaveze njegovog finansiranja. Drugim rečima, novac koji kroz poreze svi izdvajamo za budžet država nema nameru da raspoređuje u finansiranje usluge kvalitetnog i svima dostupnog obrazovanja. Studenti godinama unazad ukazuju na ovaj trend i pokušavaju da mu se suprotstave. Sada su im se u toj borbi pridružili i srednjoškolci.

Studentski parlament Beogradskog Univerziteta još jednom je kapitulirao, podržavši ovakve izmene – po svemu sudeći i zbog toga što one predviđaju i produženje mandata parlamentaraca na dve godine. Ministar Žarko Obradović je nemušto izjavio da mu nije jasno zašto se „preventivno“ protestvuje kada izmene zakona još nisu ušle u javnu raspravu. Ministru očigledno nije jasno da su nakon nekoliko godina protesta učenici i studenti naučili svoju lekciju i da više neće čekati da se stanje prvo pogorša pa da onda ulaze u proteste.

Protest je počeo na Platou ispred Filozofskog fakulteta, gde su se okupljenima obratili učenici i studenti, ali i radnice IP „Prosveta“ koje mesecima štrajkuju zahtevajući raskid privatizacije. Podrška je stigla i od štrajkača „Trudbenika“ koji nažalost nisu mogli da se pojave na licu mesta usled nenajavljenih pregovora sa Agencijom za privatizaciju.

Skup je potom krenuo u marš do Skupštine, Ministarstva prosvete i Vlade Srbije gde su predati zahtevi. Od prostorija Demokratske stranke na Terazijama pa sve do Vlade, skandiralo se: „Lopovi, lopovi“, „Mi nismo deca buržuja“, „Hoćemo besplatno školstvo“ i „Dole školarine“.

Nakon protestne šetnje, pedesetak srednjoškolaca i studenata je na Filološkom fakultetu održalo zbor na kom je dogovoren naredni protest za 23. april, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni. Takođe, dogovoreno je da svi u svojim školama i na fakultetima organizuju zborove na kojima će diskutovati i pokušati da što veći broj kolega uključe u izgradnju narednog protesta. Škole i fakulteti će svoje delegate slati na zajednički sastanak na kom će se planirati pojedinosti vezane za sam protest.

Osim toga, očigledna je bila i potpuna podrška ideji povezivanja učenika i studenata sa radnicima koji su u štrajku. „Svi se moramo povezivati, i roditelji i njihova deca. Svi trpimo od iste politike pod kojom postaje nemoguće živeti“, rekla nam je jedna od učenica.