8. jul: početak drugog talasa okupacija u Kairu

Radnici i radnice Egipta: U štrajk! U okupacije! Neka revolucija pobedi! [VIDEO][2 min. za čitanje]

Prenosimo najnovije saopštenje egipatskih Revolucionarnih socijalista i nove radničke partije u nastajanju, povodom nastavka drugog talasa Egipatske revolucije. Takođe prenosimo i Aldžazirin intervju sa našom drugaricom Điđi Ibrahim koja govori o novim štrajkovima i okupacijama trgova i daljem razvoju revolucije. Demonstracije, protesti i okupacije odigrali su ključnu ulogu u započinjanju i nastavljanju naše revolucije. Sami po sebi, ovi taktički potezi neće nam doneti pobedu u borbi. Vi imate moć da dobijete ovu bitku i dokrajčite režim, ne samo učešćem u demonstrancijama, već organizovanjem štrajkova na radnim mestima, preduzećima i fabrikama i podržavanjem okupacija trgova svakog petka.

Nakon Mubarakovog pada, neke političke snage smatrale su da je bitka gotova. One su pokušale da odbace socijalne zahteve revolucije i latile se preuređivanja zemlje i raspodele plena. Vi ste nastavili revoluciju svojim okupacijama i štrajkovima. Odbili ste da prekinete revoluciju zarad promene par lica u vrhu. Čvrsto se izdržali medijsku kampanju dezinformisanja koja je vašu borbu predstavljala kao borbu za uske, „partikularističke” zahteve. Organizovali ste okupaciju za okupacijom, koje ni hapšenja ni vojne vlasti nisu mogle da slome. Podsetili ste zemlju da je revolucija revolucija slobode, socijalne pravde i ljudskog dostojanstva.

Režim može da se izbori sa demonstracijama i okupacijama trgova, čak i kada traju danima i nedeljama. Sada pokušavaju da ih ignorišu, kao da nemaju nikakvog efekta.

Međutim, ugrozimo li ekonomske interese režima, on će pasti. Udarite na novac u bankarskim sefovima i na novac njihovih saveznika. Prolili ste znoj kako biste proizveli sve ovo bogatstvo, a sve što želite jeste pošteni minimalac.

Vi ste sposobni da revoluciju učinite pobedonosnom. Režim nije mogao da održi Mubaraka na vlasti ni dva dana nakon vaših štrajkova 9, 10. i 11. februara. Danas vaši štrajkovi i okupacije mogu dobiti bitku za revolucionare i porodice mučenika. I vi sami ste revolucionari koji su izgubili svoje mučenike. Oni čija su deca dala živote svedoče o njihovoj smrti za slobodu, socijalnu pravdu i ljudsko dostojanstvo. Njihova krv nije prolivena uzalud.

Ukoliko upotrebite oružje štrajka da zaustavite železnicu i sistem javnog prevoza, da zatvorite aerodrome i velike fabrike, možete srušiti režim u roku od nekoliko časova.

Revolucija će pobediti zbog vaše borbe. Vaše okupacije će dovesti ubice pred lice pravde. Vaši štrajkovi će srušiti režim eksploatacije, represije i korupcije.

Radnici i radnice Egipta! U ime egipatske revolucionarne omladine i krvi mučenika pridružite se borbenim redovima revolucije i učinite je pobedonosnom!

Slava mučenicima!

Pobeda revoluciji!

Vlast narodu!

Revolucionarni socijalisti

Demokratska radnička partija (u stvaranju)

Narodni demokratski pokret za promene

14. jul 2011.

Al Jazeera English