Radnici „Zastava oružja“ zauzeli fabriku

Radnici „Zastava oružja“ zauzeli fabriku[2 min. za čitanje]

Radnici i radnice kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ jutros su, posle neisplaćenih zarada i propalih pregovora sa Vladom oko sudbine tog preduzeća, radikalizovali svoju borbu i zauzeli skladišta gotovog oružja i municije. Oni tvrde da će tamo ostati dok Vlada ne pristane na pregovore, ali i najavljuju radikalnije borbene korake. Predstavnik radnika „Zastava oružja“ izjavio je da je neisplaćivanje zarada bilo samo povod za ovakvu akciju, dok je uzrok i prepuštanje tog preduzeća „tihom propadanju“ od strane Vlade.

Svima već postaje jasno da se ekonomska politika Vlade Srbije svodi na serijsko uzimanje kredita od MMF-a, ali i Rusije, kao i da proizvodnja postaje sve više i više zanemarena. To se da videti iz brojnih propasti fabrika, ispraćenih borbama njihovih radnika.

Takva Vladina politika ne vodi ni u šta drugo sem u sve dublju ekonomsku propast i dužničko ropstvo, izazivajući krize čiji teret, naravno, pada na leđa radnika i radnica, ali i studenata, penzionera i ostalih ugroženih slojeva stanovništva. Jedini koji u ovakvoj situaciji profitiraju su tajkuni, banke i politički vrh, sa svojim korumpiranim činovnicima.

Radničke borbe, iako na mahove odlučne i militantne, nažalost uglavnom ostaju izolovane zbog manjka borbenosti u sindikalnim centralama, ali i zbog nedostatka snažne radničke političke opozicije Vladi i vladajućem kapitalističkom poretku. Postalo je potpuno jasno da opozicione stranke radništvu i većini osiromašenog stanovništva nemaju ništa da ponude osim daljeg izrabljivanja i pada životnog standarda, a sve u ime izlaska iz krize, koju su sami kapitalisti izazvali.

Ovakav vid protesta je za primer ostatku radništva jer je u pitanju masovna akcija koja uključuje sve ili veliku većinu radnica i radnika preduzeća, nasuprot štrajkovima glađu i sličnim potezima, koji unapred osuđuju borbu na izolovanost.

Borbu radnika „Zastava oružja“ dodatno važnom čini približavanje najavljene NATO konferencije u Beogradu (13.-15. juna), obzirom da je „Zastava oružje“ značajan proizvođač oružja u zemlji. Takođe, zauzimanje radnih mesta od strane radništva sadrži klicu alternative kapitalističkom načinu upravljanja: radničku kontrolu nad fabrikama i preduzećima. Zbog toga smatramo da je ovaj štrajk veoma značajan za tok radničke borbe u Srbiji.  

Pozivamo vas na solidarnost sa kragujevačkim radnicima i na širu borbu protiv eksplatatora i Vlade!