Saopštenje solidarnosti sa narodom Makedonije[2 min. za čitanje]

Na dan 15. septembra, u Dojranu, u Makedoniji, okupile su se brojne socijalističke partije i revolucionarne organizacije sa Balkana. EEK, NAR, OKDE, SEK i DEA iz Grčke, DIP i EMEP iz Turske i Marks21 iz Srbije učestvovale su u događaju organizovanom od strane makedonske partije Levica. Objavljujemo zajedničko saopštenje solidarnosti sa narodom Makedonije i Levicom, koje je potpisano na ovom događaju:

Vlade Makedonije i Grčke su 18. juna potpisale ugovor koji su predstavile kao rešenje sukoba oko imena koji je uticao na odnose između ove dve zemlje već više od 25 godina. Nema sumnje da ovaj sporazum nije rezultat istinske želje bilo koje od strana da reši nacionalno pitanje i osnaži međuetničko prijateljstvo, već potez nametnut od strane institucija zapadnog imperijalizma, posebno NATO-a i EU. Krunski dokaz za to može se pronaći u činjenici da je makedonska vlada odlučila da održi referendum u kojem bi rešenje rasprave o imenu bilo direktno povezano sa ulaskom Makedonije u EU (i NATO).

Ulazak Makedonije u NATO – saveza koji je, bez sumnje, danas najveća pretnja miru u svetu – bio bi naredni korak u njegovom širenju po Balkanu i povećao bi pritisak na preostale zemlje regiona koje nisu članice (Bosnu i Hercegovinu i Srbiju) da se pridruže, što bi dovelo do još veće destabilizacije. Širenje NATO-a je deo šire geopolitičke strategije koja podrazumeva opkoljavanje najvećeg konkurenta SAD u regionu, Rusije, kontrolisanje energetskih mreža, kao i korišćenje balkanskih država kao ograde protiv izbeglica.

Osim što potpiruje lokalni nacionalizam i zaoštrava etničke tenzije radi sopstvenih interesa, NATO se pokazao kao ključni faktor u suzbijanju radničkih i narodnih pobuna u onim zemljama regiona gde je vojno prisutan.

Tvrdimo da sporazum o imenu nije način na koji se može rešiti nacionalno pitanje. Naprotiv, on se bazira na osporavanju prava na samoopredeljenje narodu Makedonije time što mu se ograničava pravo da svojoj zemlji da ime, kao i time što se makedonska manjina u Grčkoj briše. Stoga, sporazum ide na ruku grčkom nacionalizmu i predstavlja opasnost koja bi mogla da zaoštri međuetničke konflikte u regionu. Zato smatramo da se pokušaju makedonske vladajuće klase da nametne sporazum stanovništvu svoje zemlje treba svom snagom odupreti.

Mi, dolepotpisane organizacije, izražavamo najdublju podršku i solidarnost sa narodom Makedonije, kao i sa Levicom, partijom koja predstavlja njegov interes u borbi protiv širenja NATO-a i podređivanja njihove vlade. Smatramo da je značaj ove borbe ogroman. Pobeda antiimperijalističkih sila u Makedoniji predstavljala bi ozbiljni poraz imperijalističke strategije Zapada, onemogućila bi imperijalističke velikane da ratnim planovima prekrajaju granice na Balkanu, te bi, konačno, poslala val inspiracije i samopouzdanja širom sveta.

Nadahnuti zajedničkom borbom i revolucionarnom prošlošću našeg regiona, kažemo:

Smrt imperijalizmu,

Dole šovinizam,

Sloboda narodu!

Izbacimo NATO sa Balkana!