Izgrafitirani ulaz u sinagogu

SNP Naši 1389 oskrnavili šabačku sinagogu[2 min. za čitanje]

Članovi SNP Naši 1389 su u Šapcu, tokom noći 28. oktobra, oskrnavili Šabačku sinagogu, u ulici Vlade Jovanovića. Zgradu trenutno koristi Šabačka narodna biblioteka kao svoj magacin.

 

Sa zgrade su uklonjeni svi jevrejski simboli, kao i spomen ploča koja služi kao podsećanje na šabačku jevrejsku zajednicu. Zgrada je izgrafitirana natpisima „SNP1389“ i „SRBIJA SRBIMA“.

Da li ovo predstavlja dalju i dublju fašizaciju desnice, tj. da li desničarske grupe koje se do sada nisu eksplicitno ispostavljale i delovale kao fašističke ili nacističke i koje su načelno osuđivale antisemitizam i određivale sebe kao navodno „antifašističke“, počinju da to odbacuju i pribegavaju direktno fašističkim akcijama?

Ono što je sigurno, ovaj čin ukazuje na jačanje desnice koja upravo zbog skorašnjih događaja ima hrabrosti da se upusti u ovakve stvari.

Rešenje nije državna zabrana, koja za dalje posledice može imati ojačanje svih fašističkih i nacističkih grupa koje deluju u Srbiji, jer ih predstavlja kao žrtve države, već organizacija odozdo, zato što su sve te grupe povezane sa bezbednosnim strukturama u Srbiji i inostranstvu.

Ono što nam je potrebno je hitna reorganizacija redova antifašista i antifašistkinja na svim nivoima. Tako ojačan pokret može se boriti protiv narastajućeg fašizma.

Da se podsetimo, Šapčani i Šapčanke su davne 1939. godine primili 1,300 jevrejskih izbeglica iz centralne Evrope koje niko nije želeo.

Godinama asocijacije šabačkih umetnika i umetnica imaju upravo iz tog razloga za cilj da Crveni mlin, u kom je najveći broj izbeglica bio smešten (oko 500 izbeglica), pretvore u Centar za savremenu umetnost, koja bi trebalo da na adekvatan način obrazuje ljude o antifašističkoj borbi i podseti na hrabri čin ljudi koji su pokušali da pomognu u spašavanju Jevreja, kao i na jevrejska stradanja tokom Drugog svetskog rata.

U bari Zasavici, koja je sada park prirode, 13. oktobra 1941. ubijeno je 1,057 šabačkih Jevreja. Danas je jedino vidno mesto koje seća na šabačku jevrejsku zajednicu šabačko Jevrejsko groblje.