Solidarnost s radnicima i radnicama Pošte – prvi dan protesta[2 min. za čitanje]

Udruženi sindikati Pošte Srbije danas su organizovali prvi protest povodom izuzetno loših uslova rada svojih radnika/ca. Protest je otpočeo govorima predstavnika svih sindikata aktivnih u preduzeću sa pozivom da se ovom protestu pruži široka podrška. Takođe, najavljeno je da će protestna okupljanja i šetnje biti održavani svakog dana do petka, 30. marta, sa početkom u 14:30, ispred Glavne pošte u Takovskoj 2.

U toku prošle godine svedočili smo, i pružali podršku, istrajnoj borbi za bolje uslove rada i povećanje plata za sve radnike/ce Pošte; nekoliko nedelja trajala je blokada saobraćaja kod glavnog distributivnog centra Pošte u Zemunu, a održan je i veliki protest u centru grada u organizaciji reprezentativnih sindikata. Ovoga puta, svi sindikati koji okupljaju zaposlene u Pošti Srbije usaglasili su se oko zahteva koji su istaknuti prošle godine, a koji, uz bolje uslove rada, podrazumevaju i smenu štetnog rukovodstva preduzeća.

Suočeni sa katastrofalnom upravom preduzeća koja nastoji da privatizuje najprofitabilniji ogranak pošte – Post Express, kao i sa sve drastičnijim kršenjem radnih prava i smanjenjem plata, radnici i radnice Pošte Srbije moraju solidarno da stupe u ovaj protest. Na današnjem skupu okupilo se svega nekoliko stotina zaposlenih koji su, prema rečima jednog od njih, „u veoma teškom položaju“, a koji traže da se „umesto vršiteljke dužnosti imenuje direktor preduzeća, da se zarade vrate na nivo od pre smanjenja, da se isplati jednokratna novčana pomoć najugroženijima i da zaposleni po ugovorima o privremenom i povremenom radu potpišu ugovore na određeno i neodređeno, jer obavljaju istu količinu posla, ali bez ikakve sigurnosti zaposlenja“. Naime, veliki broj radnika i radnica u tom preduzeću za puno radno vreme dobija plate od po 15.000 dinara, a noćni i prekovremeni rad im se ne nadoknađuje.

Ovakvo stanje oslikava ono što se već uveliko dešava i u drugim javnim preduzećima koja se, pod udarom sve težih mera „štednje“, urušavaju s ciljem privatizacije. Stoga ovaj protest ne pripada samo zaposlenima u Pošti, već ima potencijal da postane mesto okupljanja i izražavanja sve većeg nezadovoljstva radničke klase u Beogradu i širom zemlje. Marks21 će se i u narednim danima pridružiti protestima radnika i radnica Pošte – solidarnost je naša snaga, i zato pozivamo sve koji su pod udarom režima mera „štednje“ da to zajedno dokazujemo već od sutra.