Spasen krov nad glavom Gordane Trifunović[4 min. za čitanje]

Marks21 od osnivanja učestvuje u radu Združene akcije Krov nad glavom. Na sajtu ćemo prenositi izveštaje aktivista i aktivistkinja koji učestvuju u odbranama stanara sa ciljem da izvlačimo političke i praktične zaključke koji mogu koristiti čitavom pokretu, informisati zainteresovanu javnost i inspirisati još ljudi da mu se priključe.

Budmanijeva 37: uglavnom adresa u simpatičnoj i mirnoj uličici neposredno iznad iznad Bulevara revolucije u blizini tramvajske okretnice u Ustaničkoj. Danas, mesto još jednog sukoba izvršiteljske mafije i aktivistkinja i aktivista Združene akcije Krov nad glavom. Odbrane stanara od iseljenja redovno su dinamične, mada je današnji okršaj bio izuzetan po nekoliko stavki.

Pre svega, sam slučaj: Gordana Trifunović je zbog zelenaškog duga bez istog stana ostala pre desetak godina. U međuvremenu je borbom u sudovima uspela da se u njega vrati, da bi joj sada Pokret fokolara, organizacija pri Katoličkoj crkvi, koji je u međuvremenu upisan u katastar kao vlasnik nekretnine, slao izvršitelja za vrat. Gordana ima odluku Vrhovnog kasacionog suda u svoju korist i godinama pokušava da se upiše u katastar kao vlasnica, što ni na koji način nije uticalo na nameru Pokreta fokolara i izvršitelja Nemanje Protića da je ostave bez krova nad glavom. Gordanin dom danas je treći put uspešno branjen.

Dvadesetak aktivista i aktivistkinja Krova nad glavom, kao i Gordanina porodica, komšije i prijatelji, okupili su se danas u dvorištu kuće u Budmanijevoj 37 u 7 ujutru. Opuštena i dremljiva atmosfera uskoro se pretvorila u blagu napetost kada se u ovu uličicu parkiralo pet policijskih patrolnih kola, jedno ambulantno vozilo i poveći vatrogasni kamion. No, uprkos ozbiljnom ljudstvu koje je iz pomenutih vozila izašlo i očito bilo namenjeno tome da asistira izvršenje, prvi današnji incident desio se kada je nepoznata i neidentifikovana osoba koja je pristigla u pratnji izvršitelja pokušala da preskoči ogradu dvorišta, kao i okupljene koji su stajali sa njene druge strane.

Obesnost je česta osobina privatnih izvršitelja, a u slučaju Nemanje Protića, dopunjena je gotovo komičnom nesposobnošću. Nakon što je njegov batinaš odustao od pokušaja da preskoči kapiju, sam Protić je, u nekoliko navrata, pokušao da odvali daske ograde na drugom mestu. Policija je ovo, ako se ne varam, krivično, delo nemo posmatrala.

Uprkos govorkanjima da će vatrogasci upasti u stan preko krova, nakon podužeg zatišja, njihov kamion je otišao, a nedugo nakon toga pokupili su se i policija, izvršitelj i njegova svita, te advokatica Pokreta fokolara i bravar. Na taj način je Združena akcija uspešno privela kraju još jednu od svojih akcija odbrane krova nad glavom. Trebalo bi naglasiti da su radnici sa gradilišta na susednom placu pomno pratili razvoj situacije, bodrili aktiviste i aktivistkinje i na kraju glasno pozdravili pobedu, iako se nisu priključili odbrani zbog toga što im, kako kažu, nije dozvoljeno da napuštaju gradilište na duže periode tokom radnog vremena.

Ipak, dve naše aktivistkinje su pri odlasku sa akcije dobile kazne za prelazak ulice na crveno, kao i obilatu dozu seksističkih i homofobnih pošalica od strane policajaca koji su im kaznu ispisali. Ovu anegdotu uključujem u izveštaj jer jasno ilustruje da se ne smemo zavaravati da su policajci u suštini plemenite duše koje okolnosti primoravaju da samo rade svoj posao kada asistiraju izvršiteljima. Oni su glavno oružje državne represije i svoj poziv su u najvećem broju slučajeva izabrali u skladu sa sopstvenim –­ autoritarnim i desničarskim – ubeđenjima. Kada im država bude davala jasnu naredbu da mlate i hapse (što će biti slučaj od prvog januara 2020. godine ukoliko se usvoje izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje bi kriminalizovale ometanje izvršenja, odnosno odbranu krova nad glavom), oni neće oklevati da je izvrše.

Mi se za taj trenutak moramo spremati. Ne smemo se uzdati u izmišljeno dostojanstvo uniformisanih batinaša režima, već u solidarnost potlačenih. Ne smemo se uzdati u samilost onih koji žele da izbacuju ljude na ulicu, već u bes i samoorganizovanje onih koji odbijaju da dopuste da se to desi. Pozivamo vas da nam se pridružite u izgradnji Združene akcije Krov nad glavom kako bismo se postarali da pravo na dom ne ostane mrtvo slovo na papiru.

Bez doma niko!