Sprega fašista i policije: saopštenje M21 povodom antiimperijalističke i antifašističke akcije[3 min. za čitanje]

Juče je, u organizaciji novoosnovanog Nacionalnog srpskog fronta, organizovan „Marš sećanja“, navodno kako bi ta organizacija obeležila sedamnaestu godišnjicu NATO bombardovanja Srbije. Njihova očigledna namera bila je da sećanje na civile stradale tokom bombardovanja iskoriste za širenje nacističke ideologije. Tako se na njihovom skupu mogle čuti parole „Srbija Srbima“ i videti zastava grčke Zlatne zore, neonacističke organizacije sa dugim istorijatom ubistava imigranata i političkih protivnika.

Ta politika dovela je do krvoprolića u Jugoslaviji i pokazala se kao nesposobna da se suprotstavi imperijalizmu. U više navrata, ona je samo delila balkanske narode na nacije, što je služilo kako vladajućim kapitalističkim krugovima, tako i zapadnim silama.

Zato se grupa antifašistkinja i antifašista okupila na naš poziv, kako bi sprečila da fašisti mirno marširaju gradom. Okupljeni u bloku iza transparenta „Smrt imperijalizmu i fašizmu“, s parolama „Ni NATO, ni fašizam“ i „Beograd – antifašistički grad“, pevajući Ay Carmela, pokušali smo da priđemo skupu kod crkve sv. Marka kako bismo stali na put fašistima.

Kordon policije nas je sprečio da se postavimo u ulicu koja vodi do crkve,  postepeno nas gurajući ka zidu. Zadržani na uglu sa Bulevarom revolucije, nastavili smo protest uzvikujući „Dole NATO, dole fašisti!“ i „Koalicija – fašisti, policija!“.

{youtube}RheMLSkT6k8{/youtube}

Policija pod punom opremom za razbijanje demonstracija dozvolila je fašističkim siledžijama da vršljaju kroz kordon, snimaju učesnike antifašističkog protesta, unose im se u lice i pokušavaju da ih ućutkaju. Potom su pojedinačno, na silu izdvajali iz bloka aktivistkinje i aktiviste koje su legitimisali pod pretnjom privođenja, sve pod naivnim legalističkim opravdanjem da antifa skup nije prijavljen (iako po zakonu nije moguće prijaviti dva skupa na istom mestu i iako smo jasno naglasili da smo se uputili na već prijavljen skup).

antifa2

antifa3

Kada su nas sve popisali, ponovo su oformili kordon i izgurali nas sve do ispod Skupštine. Nedugo zatim, grupa nacista, koji su svoj skup završili ispred zgrade Generalštaba, pokušala je da zastraši izbeglice okupljene nedaleko odatle u parku ispred Ekonomskog fakulteta.

Prvo odobrivši nacistički skup, a potom i nasilno oteravši antifašistkinje i antifašiste, policija je jasno pokazala na čijoj je strani. Na povike da policija dozvoljava nacistima da marširaju, a antifašistima preti zatvorom neki pripadnici policije kroz zube su pretili nasiljem.

Režim ima jasan interes da na ovaj način fašističke batinaše drži na lancu, praveći im ustupke, kako bi mogao da ih iskoristi da umesto njega obavljaju prljave poslove kada se za to ukaže prilika.

Najočigledniji primeri toga bili su kada je zabranjeni Nacionalni stroj Gorana Davidovića Firera, koji je sada osnivač Nacionalnog srpskog fronta, korišćen za razbijanje studentskih protesta ili raseljavanje romskih naselja. Režim, takođe, ima nedvosmislen interes da monopol nad protivljenjem ekspanziji NATO-a prepusti desnici, koju lako može da kontroliše, dok se on sam sve dublje uvlači u zapadne imperijalističke strukture.

Levica je ovom akcijom pokazala da neće ostati nema na aktivnosti ekstremne desnice u sprezi s policijom, kao i da neće dopustiti da fašisti koriste sećanje na žrtve i antiimperijalistički sentiment za promociju svoje zločinačke ideologije. No pasaran!

Srbiji je neophodan masovni, levi pokret protiv imperijalizma i fašizma. Samo klasno jedinstvo i nacionalna ravnopravnost mogu da ujedine i oslobode Balkan od eksploatacije domaćih i stranih kapitalista. Pridružite nam se u tom poduhvatu.