Stop političkoj represiji i demonizaciji simbola radničkih borbi u Hrvatskoj![2 min. za čitanje]

Marks21 i Socijaldemokratska unija izražavaju svoju podršku Filipu Drači, žrtvi policijske represije i medijskog linča u Hrvatskoj. Drača se našao na udaru vladajuće klase zbog šaranja srpa i čekića, simbola međunarodnog radničkog pokreta, na spomenik nacionalističkom vođi i ratnom zločincu Franji Tuđmanu.

Dračin opravdan vid političkog protesta pratila je nezapamćena policijska i medijska hajka, koja obično ne prati svakodnevni govor mržnje koji dolazi od strane hrvatske ekstremne desnice. Dok mnogobrojni grafiti koji pozivaju na nasilje nas Srbima, Jevrejima, Romima prolaze nekažnjeno godinama, grafitiranje simbola pod kojim su se Srbi i Hrvati zajednički borili protiv fašizma i protiv kapitalista iz sopstvenih redova postalo je povod za nezapamćenu moralnu paniku. Dok iz vrha Katoličke crkve redovno dolaze najodvratnije ženomrzačke izjave, simbol oslobođenja radnih žena od kapitalizma i patrijarhata tretira se kao krivično delo. Dok vladajući HDZ, po diktatu Evropske komisije, cinično pokušava da ozakoni izrabljivanje hrvatskog radništva do 67. godine života, oni koji koriste simbol radničke borbe za svet bez eksploatacije suočavaju se sa zatvorskom kaznom ili uslovnom robijom.

Podsećamo da dešavanja u Hrvatskoj paralelno prati i zaoštravanje represije i eskalacija političkog nasilja u Srbiji. Ono se ogleda prvenstveno u pokušaju države da oštrije kažnjava solidarne građane i građanke koji se suprotstavljaju samovolji sudskih izvršitelja i policije, hajkama na nacionalne manjine, kao i fizičkim napadima desničara na aktiviste Združene akcije „Krov nad glavom“. Sve ovo treba da nam služi kao podsetnik na potrebu za zajedničkom internacionalnom borbom radništva, koju nacionalističke sluge kapitala pokušavaju da oslabe tako što nas dele po etničkoj osnovi.

Pozivamo vas da, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvujete u solidarnoj akciji prikupljanja sredstava za troškove odbrane Filipa Drače, koju zajednički organizuju Antifašistički vjesnik, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske.

Solidarnost je naša snaga!

Marks21

Socijaldemokratska unija