Sudski proces protiv Pussy Riot je deo Putinovog obračuna sa demonstrantima[3 min. za čitanje]

Ove nedelje je u Moskvi počelo suđenje trima članicama feminističkog pank benda Pussy Riot. One se terete za „huliganizam motivisan verskom mržnjom”, zbog toga što su u februaru u oltaru jedne od glavnih moskovskih pravoslavnih crkava izvele protestnu pesmu. U prvi mah, bend je ostavljen na slobodi – ali su se vlasti u martu predomislile, uhapsile i optužile trojku. Pred njima je mogućih sedam godina zatvora.

Ostatak benda povukao se u ilegalu. Uhapšene članice, od kojih dve imaju malu decu, nalaze se u pritvoru i brani im se svaki kontakt s prijateljima i porodicom.

Sasvim je jasno da je odluka da se ovako postupi došla s vrha. Patrijarh Ruske pravoslavne crkve oštro je osudio bend i pozvao na stroge kazne.

Njihov protest odigrao se u času u kom se vlada obračunavala sa opozicionim pokretom koji se u decembru prošle godine, nakon parlamentarnih izbora, izlio na ulice.

Pussy Riot okupile su se u septembru 2011. godine, nakon što je Vladimir Putin najavio da će se kandidovati za predsednika u trećem mandatu.

Pravile su improvizovane muzičke proteste, obučene u haljine neonskih boja, noseći fantomke na glavama, kako bi prikrile svoje identitete. To nije izmamilo nikakvu reakciju vlasti – sve do protesta održanog u crkvi.

Veliki broj Ruskinja i Rusa zaprepašćen je okrutnošću sa kojom se bend suočio. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se odlučna većina naroda protivi suđenju.

Vidljive

Pussy Riot je najvidljiviji simbol Putinovog obračuna. Dan pred njegovu inauguraciju, šestog maja, policija se u Moskvi obrušila na masovni protest protiv Putina, prebivši na stotine demonstranata, dok su na desetine njih lišene slobode.

Od tog trenutka, vlada je iskonstruisala slučaj protiv 14 uhapšenih. Plan joj je da nameštenim suđenjima obeshrabri aktiviste i spreči dalje proteste.

I dok vlada u svom obračunu sa neistomišljenicima koristi policiju i zakon, Ruska pravoslavna crkva Putinu pruža ideološku podršku.

Crkva je od raspada Sovjetskog Saveza sve bliža vladi i igra sve moćniju ulogu. Efektivno je postala državna crkva u navodno sekularnoj zemlji.

Uzastopno je podsticala svoje sledbenike da podrže vladu i osuđivala demonstrante kao anti-ruski nastrojene. Vlada, sa svoje strane, vrlo rado uzgaja podršku crkvi, u sklopu njenog šireg pokušaja promocije konzervativnog i ksenofobičnog nacionalizma.

Ishod ovih suđenja verovatno je već odlučen u vladinim prostorijama, budući da sudovi jedva da se i pretvaraju da su nezavisni. Pa ipak, ovo će im se verovatno svima obiti o glavu.

Vlada nije dovoljno snažna da bi mogla da se upusti u odlučujući obračun – a represivne mere poput ovih verovatno će samo uvećati bes i otpor.

Umesto da budu zaplašeni, demonstranti u Rusiji gledaće na žrtve ovih nameštenih suđenja kao na svoje mučenike – i ozbiljno će shvatiti reči ispisane na majici koju je jedna od optuženica iz Pussy Riot-a nosila ove nedelje u sudnici: no pasaran!