Svi na proteste![3 min. za čitanje]

Ulice Beograda će ove nedelje ponovo postati poprište socijalnih borbi. Pridružimo im se!

Epidemija kovida-19 i dalje traje, a ekonomski pritisci nastavljaju da rastu. Državna represija postaje uobičajeno oružje kojim se služe režimi širom sveta kako bi izbegli odgovornost za svoje greške u nošenju sa pandemijom i ograničili pravo na protest. Narednih dana se suprotstavljamo naplati društvene krize preko naših leđa. Pozivamo vas da nam se pridružite na:

1) Protestu frilensera: Radnici i radnice na internetu, koji od januara protestuju protiv najavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana, kojim bi se ogroman broj prekarno zaposlenih u ovom sektoru doveo na rub egzistencije i u praktično bezizlazno dužničko ropstvo, ponovo izlaze na ulice. Razlog njihovog protesta jeste još gori predlog zakonskih izmena od onog koji je Vlada prethodno ponudila, a koji je izvršna vlast u međuvremenu i usvojila i poslala na glasanje u Skupštinu. O štetnosti ovih izmena pisalo je Udruženje radnika na internetu.

Udruženje organizuje kampovanje ispred Skupštine 7. aprila od 18 časova, koje se sutradan, 8. aprila od 11 časova, preliva u veliki protest frilensera i frilenserki. Ukoliko radite u frilensingu, a niste iz Beograda, Udruženje organizuje prevoz iz drugih gradova (i nazad). Više informacija o tome možete naći na njihovom veb-sajtu.

O tome ko su frilenseri/ke i zašto svi treba da podržimo njihovu borbu za radna prava detaljno je pisala naša članica Aleksandra Vučković: https://marks21.info/vaznost-samoorganizovanja-frilenserki-i-frilensera/

2) Skupu podrške Ahmedu Samiru: Neposredno pred veliki ekološki protest u subotu, 10. aprila, na Trgu Nikole Pašića se u 12.30 organizuje skup podrške Ahmedu Samiru Santaviju, studentu i istraživaču sa Centralnoevropskog univerziteta (CEU), koji je 1. februara uhapšen po povratku u svoj rodni Egipat. Ahmedu se na teret stavlja članstvo i finansiranje terorističke organizacije, kao i širenje lažnih vesti na društvenim mrežama, što su sada već standardne lažne optužbe koje krvnički El Sisijev režim primenjuje protiv svakoga u Egiptu ko se usudi da javno kritički misli. Međunarodni pritisci da se oslobode zatvorenici/e u Egiptu iznedrili su i neke uspešne ishode. Zato sada protestujemo i za Ahmedovo oslobađanje.

Peticiju Amnesti internešnala za Ahmedovo oslobađanje možete potpisati ovde.

O Ahmedovom slučaju detaljnije je pisao naš član i Ahmedov kolega, Nemanja Stanimirović: https://marks21.info/oslobodite-ahmeda-samira/

3) Ekološkom ustanku: Udruženje „Odbranimo reke Stare planine“ 10. aprila u 13 časova organizuje protest ispred Narodne skupštine, zahtevajući sveobuhvatnu i adekvatnu odbranu prirodnih dobara Srbije. Iza ovog protesta stalo je čak 45 ekoloških organizacija koje su usaglasile 70 zahteva s kojima izlaze pred državu. Više o tome možete pročitati ovde.

Borba za socijalizam neće biti moguća ukoliko nemamo planetu na kojoj ćemo je voditi. Srbija već dugo daje svoj neslavan doprinos ekološkom uništavanju, kako kroz prihvatanje „autsorsovanih rizika“ po modelu direktnih stranih investicija, tako i bespoštednom sečom, prodajom prirodnih bogatstava i njihovim ugrožavanjem u ime profita. Borba za ekološku Srbiju zato mora biti i borba socijalista i socijalistkinja.

O ekološkom ugrožavanju Srbije, na primeru makiškog vodoizvorišta, najskorije je pisao naš član Jordan Grujić: https://marks21.info/rat-za-vodu-bitka-za-makis/

Dođimo u što većem broju i povežimo različite frontove borbi za dostojanstven život svakog radnog čoveka. Solidarnost je naša snaga!