Svi u front protiv fašističkog nasilja![2 min. za čitanje]

Današnjim skupom u parku kod Ekonomskog fakulteta suprotstavili smo se desničarskim batinašima, koji su za isto vreme najavili „čišćenje“ parka od migranata. Time smo želeli ne samo da iskažemo solidarnost sa izbeglicama, već i da pokažemo da je izgradnja antifašističkog fronta, osim što je potrebna, i moguća.

Ovaj skup solidarnosti sa izbeglicama ujedno je bio čin otpora fašističkim bandama i jasan pokazatelj da antifašističke snage ovu borbu treba da vode hrabro i sa samopouzdanjem. Bez obzira na to što su, za razliku od nas, samoprozvane „Narodne patrole“ puštene u sam park, jer je, po rečima policije, njihov skup legitiman a naš nije, ostali smo na ulici, uzvikujući „Smrt fašizmu i kapitalizmu!“

Ipak, da bismo zaustavili fašiste, moraćemo da uradimo mnogo više. Vučićeva antiradnička vlast želi da od njih stvori poslušnu kvaziopoziciju, i oni će imati podršku raznih državnih službi dokle god im obavljaju prljave poslove. To se pokazalo i danas, kada je policija dopustila fašistički skup u parku, a osudila antifašistički otpor njemu. Upravo zato nam treba borbeni i masovni antifašistički front. On bi bio samo jedan front borbe protiv kapitala.

Potrebno je čvrsto izgraditi antifašistički front kao akciono jedinstvo na levici. Taj front mora da ima demokratsku i transparentnu strukturu, te kolektivno članstvo levih organizacija i sindikata, kako bi pokrenuo široke društvene snage u antifašističku borbu. Jedino ako na tim osnovama izgradimo i omasovimo front, moći ćemo da u njega privučemo ljude, a strah od fašističkog nasilja zamenimo nadom u pobedu nad najmračnijim snagama u Srbiji. Antifašistički front biće naš štit u borbi za pravednije društvo.

Solidarnost je naša snaga!