Tribina: Kako odbraniti škole od korone?[2 min. za čitanje]

U četvrtak, 24. septembra u 19 časova organizujemo Zoom tribinu povodom ponovnog otvaranja škola i posledica koje je ova Vladina odluka imala na prosvetne radnike i radnice, decu i njihove roditelje. Ako i sami predajete u nekoj školi, član/ica ste prosvetnog sindikata ili imate dete školskog uzrasta, pozivamo vas da se uključite u diskusiju o problemima organizovanja nastave tokom epidemije i rešenjima za koja zajedno možemo da se borimo.

Ovog meseca u Srbiji je otpočela nova školska godina. Do samog 31. avgusta većina zaposlenih u prosveti nije imala jasnu ideju o tome kako će izvođenje nastave izgledati, a mere koje su na kraju usvojene ne ulivaju poverenje kako njima, tako ni roditeljima niti samim učenicima i učenicama.

Još od marta, prosvetari i prosvetarke predstavljaju jedan od ključnih radničkih stubova koji je u uslovima duboke zdravstvene i socijalne krize nastavio da nosi društvo, pružajući mnogima priliku da u praksi vide čiji rad je ključan. Uz minimalnu institucionalnu podršku oni su uložili nadljudske napore da se prošla školska godina uspešno završi. Umesto da ministarstvo i vlada iskoriste letnji raspust da pripreme obrazovni sistem za jesen i na taj način umanje potencijalni pritisak na zdravstvo, njihova neodlučnost oko mera protiv širenja epidemije opet je ostavila radnike na cedilu.

O merama i izazovima sa kojima su se suočili prosvetni radnici i radnice govoriće Milan Jevtić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca.

S druge strane, vidimo da se među ključnim sektorima razvija radnička solidarnost, na primer kroz podršku koju su prosvetari i prosvetarke pružili medicinskoj i lekarskoj inicijativi Ujedinjeni protiv kovida.

O radničkoj solidarnosti i ulozi koju prosvetni radnici i radnice mogu u njoj igrati govoriće Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Jasno je da će bezbednost čitavog društva zavisiti od bezbednosti i uslova za rad u ključnim sektorima, uključujući tu i prosvetu koja ima dvostruku odgovornost obrazovanja i zaštite novih generacija u jeku krize. Da bi taj zadatak mogao da se obavi potrebno je graditi ne samo razumevanje, već i solidarnost i organizovanu podršku roditelja.

O poziciji u koju su roditelji dece školskog uzrasta postavljeni govoriće Jadranka Stanić.

Naposletku, ove dve perspektive nužno je uvezivati u širu klasnu, socijalnu borbu. O odnosu koji levica treba da zauzme prema tom zadatku i o zadacima i strategijama koje mora da razvija govoriće Anja Ilić.

Tribina će biti organizovana preko onlajn platforme Zoom i prenošena uživo na Fejsbuku.