UKLJUČI SE U PROTESTE I BLOKADE![4 min. za čitanje]

Studentski protesti koji su počeli 6. oktobra prešli su u novu fazu: studentkinje i studenti Filološkog fakulteta blokirali su u ponedeljak nastavu i preuzeli zgradu fakulteta!

Uprava Filološkog i ministarstvo već su počeli da prave ustupke: niko od studenata Filološkog koji su sakupili najmanje 48ESPB bodova neće ove godine plaćati školarinu! Ali njihova početna zbunjenost brzo će preći u otvoreni kontra-napad! Da bismo se izborili za sve zahteve, na svim fakultetima i višim školama – za obaranje školarina, budžet za sve i potpuno ukidanje rangiranja – moramo pod hitno da omasovimo i proširimo proteste i blokade! Svi studenti treba da na početku svojih predavanja i vežbi zovu koleginice i kolege da se pridruže blokadi Filološkog i protestima; da pomognu pri deljenju letaka i lepljenju plakata; da organizuju plenume na svojim fakultetima i pokrenu inicijativu za blokadu svog fakulteta; da organizuju grupe podrške, prikupljanje novca za održanje blokade, noćenje na fakultetu; da preko Fejsbuka i Tvitera zovu sve svoje prijatelje da se pridruže akcijama! Masovnost je ključna!

Ne smemo da dozvolimo da nas fakultetske i državne birokratije dele i suprotstavljaju! SKONUS će pokušati da studentske zahteve orobi celokupnog sadržaja i u dogovoru sa ministarstvom medijskom šminkom izoluje, demorališe i uguši proteste – u interesu vlasti! Neki profesori Filološkog već sada pokušavaju da okupe svoje studente da bi ih zastrašivali i okrenuli protiv blokade. Ali neki od profesora odmah su stali u zaštitu studenata i solidarisali se sa blokadom! Filolozi zovu sve da im se pridruže! Moramo omasoviti blokadu i pridobiti većinu profesora – solidarnost je naša snaga!

Podršku Plenumu Filološkog poslali su i malinari koji se mesecima bune protiv politike vlasti! To znači da se u borbi studentkinja i studenata Filološkog već sada prepoznaju i drugi koji su, poput nas, na udaru tržišta i krize – nismo sami, njihova borba je i naša borba! Moramo da oko sebe okupimo sve one koji već danas hoće da se bore za bolji život i budućnost kakvu zaslužujemo! Moramo da inspirišemo osiromašeni narod onako kako nas i ceo svet danas inspirišu borbe od Egipta, preko Grčke, do Vol strita! Jedan svet – jedna borba!

Ista vlast koja je malinarima branila dolazak na protest u Beograd i koja studente i naše porodice baca u bedu, zabranila je pre mesec dana i održavanje Povorke LGBT ponosa! Uprkos Dačićevim lamentiranjima, zabrana Prajda jeste dala legitimitet fašistima da napadaju i terorišu LGBT osobe! Tako je pre nekoliko večeri u Beogradu studentkinja napadnuta nožem i šipkom zato što je nosila LGBT majicu! Pitamo se gde je sada ona bagra sa Pravnog okupljena oko neonacističke Srbske akcije da podrži studentsku borbu?! Prezauzeti su huškanjem maloletnika da bodu naše koleginice! Fašisti, sikter! Lezbejke, gejevi, biseksualci, transseksualci, imamo istog neprijatelja: podržite studentsku borbu – izgradimo zajedno pokret solidarnosti!

Ako se slažeš sa nama, pridruži nam se u deljenju letaka, na prodajama Solidarnosti, u diskusijama o tome kako da osiguramo omasovljavanje i pobedu našeg pokreta! Ova nedelja biće vruća i puna dešavanja u kojima će svaka nova ideja i svaki dodatni par ruku biti od neprocenjive važnosti!

Dođi na blokirani Filološki (Studentski trg), uključi se u rad Plenuma i radnih grupa, vidi na koji način možeš najbolje da pomogneš blokadu i borbu!

Zvanična veb adresa Plenuma je plenumfiloloskog.blogspot.com

Mejlove podrške šaljite na protest.fil.fak [at] gmail.com

Sreda, 19. oktobar u 12h ispred Vlade Srbije: Protest DOSTA JE! u organizaciji GSA, povodom homofobnog napada na našu koleginicu. Iako organizatori rešenje vide u pojačanju državne i policijske represije, dođite da se solidarišemo sa ugroženima i pozovemo na borbu protiv države koja zabranjuje Prajd, podstiče fašizam i homofobiju, a represiju koristi protiv celog naroda!

Četvrtak, 20. oktobar u 12h na Platou ispred Filozofskog fakulteta: Studentski protest koji podržavaju i politikanti iz SKONUS-a i Studentskog parlamenta BU. Zahtev za smanjenjem školarina ubačen je zahvaljujući pritisku koji su delegati malog broja borbenih fakulteta i viših škola izvršili na SKONUS i druge studentske predstavnike koji neće da se bave smanjenjem školarina! Pritisnimo ih, pojavimo se sa jasnom porukom – DOLE ŠKOLARINE! ZNANJE NIJE ROBA! Omasovimo proteste, proširimo blokade!

Petak, 21. oktobar u 19h, Učitelj Neznalica (CZKD, Birčaninova 21), Solidarnost organizuje diskusiju: 67 godina od oslobođenja Beograda: kriza, represija i ponovni rast fašizma. Uvodne reči daće redakcija Solidarnosti, Gordana Stojaković (AFŽ), koja istražuje ulogu žena u Narodnooslobodilačkoj antifašističkoj borbi i Dušan Maljković, urednik časopisa za kvir teoriju i kulturu QT.

Hoćeš da nam pomogneš u izgradnji pokreta? Nisi nas još sreo/la ispred svog faksa ili radnog mesta? Piši nam, pozovi nas, pročitaj šta smo već pisali! Aktiviraj se!

redakcija [at] marks21.info

065/200-1917

www.marks21.info