Važno obaveštenje pred današnji studentski protest[3 min. za čitanje]

Danas, u sredu, od 14h počinje veliki studentski protest na Platou u koorganizaciji Studentskog fronta i Studentskog saveza Beograda. Ovaj protest trebalo je da bude kruna dosadašnjeg studentskog samoorganizovanja u borbi protiv vladinih mera štednje na univerzitetu.

Van ulica, jezgro ovogodišnje studentske pobune do sada se nalazilo na blokiranom Filozofskom fakultetu kojim već nekoliko dana upravlja Zbor studentkinja i studenata. Kao i tokom prethodnih blokada, unutar zbora/plenuma vodi se bitka za političku artikulaciju protesta. Na prvu loptu, jedna sasvim prirodna stvar. Ovo je, međutim, prva godina u kojoj apolitičan stav većine angažovanih studenata/kinja preti da studentski pokret gurne u mrkli mrak.

Naime, nakon dve noći uzastopnih napada grupa neo-nacista na levičarske aktiviste unutar blokade, Zbor je nakon diskusije odlučio da se de facto distancira od levičara u pokretu. Kao da to nije dovoljno, usvojeno je i da se protest levičarski orijentisanog Studentskog fronta “preuzme” tako što će se na istoj lokaciji najaviti protest samoorganizovanih studenata, samo za pola sata ranije.

Na blokadi čak kruže informacije o tome kako je neko “ispred samoorganizovanih studenata” poslao pismo malo poznatoj fašističkoj Studentskoj akciji, kako bi je uverio da blokada Filozofskog nije nekakvo levičarsko maslo. Studentska akcija je studentska organizacija neo-nacističke Srbske akcije, organizacije koja je nakon talasa policijske i sudske represije tokom 2010. godine nasledila aktiviste razrušenog Obraza i Nacionalnog stroja. Njihove kampanje otvoreno pozivaju na linč Roma, azilanata i LGBTQ osoba.

Sve ovo dovelo je do toga da su na poslednjem Zboru u ime svoje neo-nacističke organizacije, bez ikakvih skrivanja, govorili predstavnici Srbske akcije. Njihovo izlaganje bilo je iskrojeno tačno po meri “apolitičnih” studenata/kinja, salonskih levičara, pseudo-radikala i pseudo-anarhista*: nije bitno za šta se zalažemo, bitno je da podržavamo studentske zahteve. Otuda je i SA najavila pojavljivanje na sutrašnjem protestu, samo “bez obeležja”. Na zaprepašćenje svakoga sa bar dve daske u glavi, ovo je pokupilo ovacije i aplauz, što inače nije praksa koja se do sada promovisala u okviru direktno-demokratski ustrojenog zbora.

Studentkinje i studenti danas se okupljaju na Platou od 13:30. Savetujemo svima da ukoliko primete nekoga sa fašističkim obeležjima momentalno informišu redarsku službu protesta. U atmosferi državne hajke i medijskih dezinformacija od presudne je važnosti da protest prođe mirno i bez unutrašnjih sukobljavanja. Ipak, intruzija fašista u pokret je problem koji će ostaviti dubok ožiljak na studentskom samoorganizovanju. Sve progresivne snage tim problemom moraju početi da se bave od momenta završetka protesta na Platou.


*UPDATE: Ukazano nam je sa više strana da je prvobitna formulacija shvaćena kao da smatramo da su svi anarhisti/kinje podržali učešće fašista u protestu. Formulacija je glasila “…i pseudo-radikala i anarhista”, čime smo na kraju nabrajanja pokušali da izbegnemo korišćenje dva ista prefiksa, što je očigledno dovelo do konfuzije. Izvinjavamo se drugaricama i drugovima sa anarhističke scene koji se beskompromisno protive širenju fašizma i sa kojima imamo dugogodišnju saradnju u ovoj zajedničkoj borbi.