Velika pobeda sindikata u Kragujevcu![2 min. za čitanje]

Solidarnost između sindikalnih organizacija u fabrikama diljem Srbije je izvojevala pobedu.

Solidarnost između sindikalnih organizacija u fabrikama širom Srbije izvojevala je pobedu.

Dragan Ilić, predsednik najveće sindikalne organizacije u fabrici ”Zastava Oružje”, koji je prethodno dobio otkaz, je vraćen na posao jer su se radnice i radnici iste fabrike organizovali u skupljanju potpisa u kojima je artikulisan zahtev da Ilić bude vraćen na posao.

Ilić je dobio otkaz, kako se navodi, zbog kršenja bezbednosnih propisa fabrike, jer se navodno nije čekirao pri odlasku iz iste.

Već duže vreme se u fabrici stvara atmosfera pritiska i straha od strane rukovodstva fabrike. Jasno je da je rukovodstvu u cilju slabljenje jednog od najjačih sindikata u Srbiji, i na kraju njegova marginalizacija te rasformiranje na samom kraju.

Dva dana posle odluke o otpuštanju Ilića organizovana je javna konferencija za medije gde su izjave dali Ilić, Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata, i Zoran Marković, predsednik sindikata radnica i radnika zaposlenih u FIAT – u.

Po završetku konferencije Ilić je zajedno sa predsednicima sindikata i predstavnicima medija došao do ulaza ”B” u fabriku, gde se morao zadržati, jer mu je ulaz u istu bio zabranjen.

U isto vreme, radnice i radnici fabrike su organizovali protest unutar dvorišta fabrike gde su se radništvu obratili članovi sindikata uz poruku da su oni već na ovakve represivne metode rukovodstva navikli, te da su upoznati sa akcijama koje su već nemali broj puta preduzimali, ne bi li sačuvali jedinstvo i solidarnost koje rukovodstvo pokušava da podrije.

Sindikalne organizacije širom Srbije su istog dana uputile pisma podrške Iliću uz najavu da će doći u Kragujevac u znak solidarnosti i radničke borbe koja se relativizuje iz dana u dan.

Naša podrška radničkim borbama je neizostavna, i nikad umanjena, ni pod kakvim okolnostima.

Smatramo da su ovakvi udari na radništvo postali učestaliji, i sve perfidniji. Uviđamo da je sama odluka uručivanja otkaza Iliću bila motivisana namerom da se sindikat oslabi, i marginalizuje, ne bi li već uveliko planirana privatizacija ”Zastava Oružje” bila ostvarena.

Radništvo te fabrike se hrabro bori protiv te zamisli, i solidarno stupa u odbranu svojih interesa.

Solidarnost radnica i radnika je izvojevala bitnu pobedu jer je Ilić vraćen na posao upravo zbog njihovog solidarnog delovanja. Ovo je zvezda vodilja za sve buduće borbe sa kojim će se radništvo suočavati, i primer kojim se treba voditi ma koliko spoljni pritisak rastao.

Solidarnost je naša snaga! Do pobede!