Trg Tahrir 17. novembra 2011

Vojska protiv egipatskog naroda[2 min. za čitanje]

Koja je svrha egipatske države? Jel ona postoji da bi služila narodu – ili interesima vojne elite? Upravo se s ovim pitanjem danas susreće većina Egipćana.

Generali koji su na vlasti odlučni su u odbrani svojih privilegija. Uprkos obećanjima o slobodnim izborima, ne odustaju od kontrole nad ekonomijom i spoljnom politikom. Oni, zapravo, žele da upravljaju Egiptom kao što se to odvijalo i pre, pod Mubarakovim režimom.

Ubistva na Trgu oslobođenja (Tahrir) ove nedelje pokazala su nam kako vojni vrh planira da nastavi – koristiće se smrtonosnim nasiljem protiv onih koji žele dalje promene.

Izbori koji su planirani za sledeću nedelju najverovatnije će biti haotični. Malo Egipćana veruje da se njima mogu izvojevati verodostojni rezultati. Da li je baš to namera generala, da li žele da poruše izborna mesta i pre nego što glasanje počne?

Vojska je na vlasti već gotovo 60 godina, a predvodi je oficirski kadar koji je moć i bogatstvo stekao profitiranjem na korupciji u vreme Mubaraka.

Autentične demokratske promene su za generale nezamislive. Oni se istovremeno i plaše naroda i preziru ga, a naročito one aktiviste koji su srušili Mubaraka.

Suočeni sa ogromnim protestima i masovnim štrajkovima, oficiri su u februaru teška srca prihvatili da Mubarak mora da ode. Sada su oni novi Mubaraci – apologete sistema koji ne služi narodu.

Masovni pokret ima nove, radikalne zahteve – vojska mora da preda vlast, narod će da odluči o svojoj sudbini, a revolucija se mora nastaviti.

Egipatski socijalisti pozivaju na generalni štrajk koji će ujediniti ulice i radna mesta. Kao i u februaru, ovo je ključ daljih promena i sredstvo za razvijanje novih oblika neposredne demokratije.

Poslednja kriza je razotkrila i ograničenja mnogih partija iz establišmenta. Muslimansko bratstvo, koje je na jedvite jade podržalo demonstracije protiv generala, saopštilo je da neće podržati dalje proteste.

Ogorčeni demonstranti tvrde da je Muslimansko bratstvo napustilo borbu za promene. U ponedeljak su sa Trga oslobođenja izbacili Muhameda Al-Beltagija, vođu Partije slobode i pravde, koja pripada Muslimanskom bratstvu.