Tri musketara nesvrstanosti: Mlađan Dinkić, Muhamed bin Zajed al Nahjan i Aleksandar Vučić

Zašto Beograd podržava Vašington u gušenju narodnog revolta na Bliskom istoku?[2 min. za čitanje]

Potpredsednik vlade, Aleksandar Vučić, potpisao je sramne vojne ugovore s ključnim saveznicima SAD na Bliskom istoku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

UAE su se 1990. godine pridružili američkom vojnom napadu na Irak. To su ponovo uradili 2003, kada su poslali vojsku u Kuvajt da čuvaju leđa američkoj vojsci. Naposletku, u martu 2011, zajedno sa Saudijskom Arabijom, UAE su poslali 500 policajaca da pomognu režimu Bahreina da uguši demokratski ustanak naroda protiv tamošnje nedomakratske monarhije.

UAE su, dakle, deo konzerativnog bloka šest islamističkih monarhija (Saudijska Arabija, Bahrein, Emirati, Katar, Oman i Kuvajt) koji Vašingtonu pomaže u borbi protiv njegovih suparnika u regionu – do nedavno to je bio Irak, sada Sirija i Iran – i koji guši ustanak narodnih masa širom arapskog sveta protiv diktatura koje ih decenijama tlače uz pomoć SAD.

Pentagon je prošle godine, u sklopu procesa opkoljavanja Irana i pripreme potencijalnog napada na tu zemlju, prebacio avione F-22 u UAE. Zemlje NATO-a vojno su angažovane i drugde u regionu. Francuska avijacija trenutno interveniše u Maliju, kao što je to radila u Libiji, iako je tamo pokušavala da obori režim i uspostavi sebi prijateljsku vlast, dok ovde brani režim od pobunjenika.

Zašto Srbija staje na stranu SAD u njihovom ratnom pohodu za kontrolu nad Bliskim istokom? Zašto posluje s vlastima koje guše narodni bunt u arapskom svetu? Zašto pomaže režim koji narod te zemlje nije izabrao, dakle, otvorenu tradicionalističku diktaturu, koja sistematski hapsi opoziciju i maltretira radništvo?

UAE su zemlja sa šest miliona stanovnika, u kojoj samo njih milion uživa status građana. Većina ostalih su imigranti sa manje prava, izrabljivani i tlačeni kao robovi u dvadeset i prvom veku! Takvu zemlju bi naši političari voleli da vode – to je razlog njhovog svrstavanja sa svetskim imperijalizmom.

Dok Nikolić, Dačić i Vučić pričaju o vojnoj neutralnosti, Srbija se polako integriše u šire zapadne vojne strukture – u NATO. Ovo je nastavak Tadićeve poslušničke politike: ne zaboravimo da je Boris Tadić tokom svog prvog predsedničkog mandata potpisao pristupanje Srbije Partnerstvu za mir, predvorju NATO-a. Naše vlasti tako ulaze u saradnju s paktom koji nas je bombardovao i saučestvovao u uništavanju naše privrede, pomažući mu da nastavi zločinačku politiku u borbi za kontrolom nad strateškim prekretnicama i resursima sveta.

Jačanje zapadnog imperijalizma na Balkanu i Bliskom istoku upereno je protiv radnog naroda tih regiona. Pozivamo vas da nam se pridružite u izgradnji organizacije koja će u ime slobode i solidarnosti dići narod protiv ratnih profitera i imperijalističkih sluga.