Zaustavimo hajku na Albance u Beogradu![2 min. za čitanje]

Marks21 najoštrije osuđuje desničarski, fašistički napad na pekaru „Roma“ u Borči, u Beogradu, i pokušaj linča radnica i radnika, kao i vlasnika, koji se dogodio 27. aprila, a u kome su učestvovali članovi navodno humanitarnog društva Levijatan i njihovi istomišljenici.

Pozivi na linč i napadi na normalni, svakodnevni život naših albanskih sugrađanki i sugrađana potuno su nedopustivi. Ističemo da je kao povod za ovo nasilje poslužilo isticanje albanskih nacionalnih simbola navodno zaposlenih u pekari, koje samo po sebi ne predstavlja čin šovinizma i koje kao takvo mora biti zaštićeno kao pravo svih naših sugrađanki i sugrađana.

Borča je radnički kraj u kom su oduvek svi bili dobrodošli, nezavisno od toga koje su nacije, veroispovesti ili boje kože. Današnji napad na pekaru „Roma“ od strane fašista je pokušaj da se Albanci proteraju iz Beograda, da im se utera strah u kosti i onemogući normalan život.

Ali iživljavanje u Borči i pozivi na linč su i direktna posledica i politike koju sprovodi Vučić i ideologije opozicije, koja se služi velikosrpskim nacionalizmom i koja je spremna da zatvara oči pred nacionalističkim ispadima na protestima koje organizuje zbog navodnog višeg cilja. Ovo su dometi Srbije kao zemlje štednje koja je potpuno zavisna od institucija EU i NATO, dok svakodnevno potpiruje mržnju i običnom ćoveku čini život neizdrživim.

Nećemo to dozvoliti! Kažemo ne atmosferi straha u kome nas samo jedan korak deli od sistemskog masovnog progona Albanaca. Dužnost svih nas je da svoje sugrađane, svih nacionalnih, etničkih i verskih pripadnosti, branimo od nasilja i mržnje.

Smrt imperijalizmu i nacionalizmu – mir među narodima Balkana!

Solidariteti është forca jonë!