fblogo   twlogo   ytlogo


nedelja, 21 novembar 2010 12:19

Borba za Srbolek: Nini uhapšen, štrajkački zahtevi i dalje neispunjeni

  Jovana Urošević

Hapšenje Jovice Stefanovića Ninija, vlasnika beogradskog farmaceutskog preduzeća „Srbolek“, navelo je da se postave izvesna pitanja. Je li pravda u ovoj zemlji naprosto „spora – ali dostižna“, ili se pojedincima deli po nekim posebnim standardima i zaslugama tj. kad baš preteraju? Na žalost, drugi scenario je mnogo verovatniji.

Stefanović je „Srbolek“ kupio 2005. godine, a pored toga u svom vlasništvu je imao ili i danas ima: zrenjaninsku „Jugoremediju“, „Nišku pivaru“, „Luksol“, nišku „Prosvetu“, „Žitopromet“, „Vetprom“, „Mentu“, kao i firmu koju je sam osnovao „MD Nini“.

Nakon što je pre par godina mukotrpna borba radnika i malih akcionara „Jugoremedije“ urodila plodom, te su „Ninijeve“ akcije preuzeli prethodno opljačkani radnici i akcionari, utvrđeno je da je Nini oštetio i akcionare „Srboleka“ – za pet miliona evra i to samo popustima koje je sam sebi određivao.

Novac od lekova koje je njegova firma „MD Nini“ otkupljivala pa preprodavala apotekama u zemlji i inostranstvu (među kojima je i famozni nitroglicerin), nije isplaćivan „Srboleku“. Tragičnost situacije bi bila kudikamo manja da zaposleni nisu već godinama ukazivali na malverzacije koje se dešavaju u njihovom preduzuću i da Stefanović nema saučesnike u svemu tome. Usput, zaposleni su plate dobijali veoma neredovno.

Na stranu i to što je Niniju redovno opraštano „loše poslovanje“ u raznim firmama koje je privatizovao, kao da činjenica da se nalazio na međunarodnoj kriminalnoj poternici nije ukazivala dovoljno na to da po sredi „nisu čista posla“.

Štrajkovi su u „Srboleku“ bili odviše česta pojava i završavani su mahom praznim obećanjima. Poslednji je okončan 13. oktobra ove godine, kada su radnici i radnice insistirali na istrajavanju u štrajku dok im se zahtevi ne ispune, ili makar dok ne dobiju čvrste garancije od države da će do toga doći. I zaista, predstavnici države su konačno pristali da ona bude garant isplate zaostalih nadnica zaposlenima i da će se proizvodnja normalizovati.

„Nama je potreban mali finansijski podstrek, nakon čega „Srbolek“ može da se izdržava potpuno samostalno, plus da donosi novac u budžet“, govorili su tada u „Srboleku“.

Kakva će sudbina „Srboleka“ biti nakon ovog hapšenja, ne može se predvideti. Da li će vlada doneti odluku da se „Srboleku“ pomogne da stane na noge, ili će nastaviti politiku isključivanja telefona, vode i grejanja (već učinjeno), dodatnim isključenjem struje kojim se preti? Iskustvo nam govori da je jedino direktna borba zaposlenih sposobna da državu primora na ustupke i konačno ispunjenje zahteva.

Ipak, bez jačeg udruživanja i koordinisanja štrajkača „Srboleka“ i radnica i radnika svih drugih firmi uništenih privatizacijom – te njihove dalje koordinacije sa zaposlenima u javnom sektoru koji će tek trpeti od seče budžeta – problemi koji dovode do raznih „Ninija“ koji se bahate pod pokroviteljstvom države, ostaće netaknuti.

Jedino borba za nacionalizaciju „Srboleka“ pod radničkom kontrolom može da obezbedi da neki naredni gazda – privatni ili državni – neće nastaviti uništavanje koje je Nini započeo.

Pročitano 2725 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.