fblogo   twlogo   ytlogo


subota, 27 avgust 2016 10:39

Odbrana porodice Timotijević

 
Odbrana porodice Timotijević

Privatizacija javnog prostora se nastavlja. Juče je organizovan socijalni protest solidarnosti u okolini Savamale. Prenosimo izveštaj sa akcije.

Jučerašnji pokušaj iseljenja šestočlane porodice Timotijević iz kuće u naselju Bara Venecija i rušenja njihove kuće sprečen je zahvaljujući akciji inicijative Ne davimo Beograd i solidarnosti sugrađana. Ovo je poslednja porodica u okolini Savamale koju neoliberalna Vlada Srbije pokušava da izbaci na ulicu, kako bi napravila prostor silama krupnog kapitala za izgradnju i širenje projekta „Beograd na vodi“.

Sigurno se mnogi, koji su bar malo upoznati sa slučajem, pitaju zašto Ivan Timotijević odbija da potpiše ugovor u kome mu se nudi da u zamenu za kuću (za koju je još 2003. podneo zahtev za legalizaciju) dobije jedan veći ili dva manja stana u Beogradu. To smo ga i mi pitali i evo sta nam je odgovorio. Naime, ne radi se o tome da se njemu ne sviđaju stanovi koje mu nude, niti lično ima bilo kakvih zamerki na kvalitet stanova, već je pitanje više pravnog karaktera. Porodici Timotijević je ponuđen privremeni boravak u stanu, s tim što će se tek nakon suđenja znati da li porodica može da ostane u tom stanu ili će biti prinudno iseljeni i iz njega, u kom slučaju bi cela porodica završila na ulici.

Uzimajuću u obzir da je i sam premijer Vučić na pitanja u vezi ilegalnog rušenjem objekata u Savamali izjavio da je jedini problem bio taj što je rušenje obavljeno u toku noći, a ne preko dana, i to da do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin, ishod presude koja će uslediti porodici Timotijević možemo samo pretpostaviti.

Kao što je pomenuto na početku izveštaja, jučerašnji protest u cilju odbrane porodice Timotijević i sprečavanja rušenja njihove kuće (što je bilo zakazano za 11 časova) organizovala je inicijativa Ne davimo Beograd, koju su podržali Marks21, Levi samit Srbije i drugi sugrađani. Na protestu je bilo pedesetak ljudi, što se ovog puta ispostavilo kao dovoljan broj da se rušenje odloži. Međutim, pitanje je da li ćemo i sledeći put uspeti da odbranimo malog čoveka od velikih kapitalističkih zveri ukoliko se ne pojavimo u većem broju. Stoga, apelujemo na sve sugrađane i sugrađanke da se uključe u borbu i stanu u zaštitu ljudskih prava, jer bez zajedničkog napora i solidarnosti nemamo mnogo šanse za svetlu budućnost.

Ono što je važno razumeti jeste da apolitičnost nije odgovor - apolitičnost je put u propast. Biti apolitičan znači biti saglasan sa diktaturom koju svakodnevno sprovodi neoliberalna aparatura državnog vrha. Juče je pomoć bila potrebna porodici Timotijević. Sutra se bilo ko od nas može naći u sličnoj situaciji. Zato ustanimo složno protiv zajedničkog neprijatelja! Solidarno do pobede!

Pročitano 1292 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Politika i društvo

Predsednički izbori kao teatar apsurda: fenomen Belog

U okviru rubrike o predstojećim predsedničkim izborima, analiziramo fenomen Ljubiše Preletačevića Belog, kandidata opozi...

Politika i društvo

Saša Janković: povratak ustavobranitelja

U okviru rubrike o ovogodišnjim predsedničkim izborima, narednih dana ćemo se posvetiti analizi kandidata opozicije. Kak...

Antifašizam

Četnički pomen na mjestu četničkih zločina

Četnici su se i ove godine okupili u Višegradu, mjestu na kojem su počinili masovne zločine u dva posljednja rata.

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12a. Lukač

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua napi...

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 11b. Moralnost i pravda

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua napi...

Teorija

Kako napraviti revolucionarnu organizaciju?

Vladimir Unkovski-Korica objašnjava šta zapravo znači lenjinistički princip u izgradnji organizacije, suočava koncepte d...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.