fblogo   twlogo   ytlogo


sreda, 08 april 2009 09:51

Milioner iz blata

  Kevin Best

Džamalu je ostalo samo jedno pitanje da bi pobedio u indijskom „Milioneru“ kada se oglasila sirena uz glas „vreme za današnju emisiju je isteklo“. Njegovo anksiozno iščekivanje nastavka šoua podstiče prekida koja ga baca u zatvor. Kako je moguće da jedan „čaj valah“ (čajdžija) iz kol-centra stigne dalje u kvizu od bilo kog advokata ili vojnog komandanta bez varanja?

Privezanog za akumulator „ispituju“ ga cele noci. Puštaju mu kviz i traže mu da objasni, pitanje po pitanje, kako je moguće da je znao odgovore. Svaki odgovor je urezan u Džamalovom sećanju kao prekretnica u njegovom neverovatnom mladom životu. Njegova priča nam se saopštava dok se priseća pitanja iz kviza.

Ovo je priča o Džamalu, njegovom bratu Salimu i ljubavi njegovog života, Latiki. 
Braća ostaju siročad nakon što im je majka ubijena u anti-muslimanskom pogromu. Prisiljeni su da odu u sirotište i uskoro završavaju proseći. Da bi pobegli od svoje nesreće bave se mutnim poslovima i sitnim prekršajima.

Filmu prikazuje nekoliko mučnih scena, od kojih su neke prilično jasno dočarane, ali su uvek prenete sa beskrajnim optimizmom. Ovo je moderna bajka.

Deni Bojl je režirao film sa relativno nepoznatom glumačkom postavom koja trećinu filma govori hindu. Snimano je na lokaciji u Mumbaju koji su teroristički napadi godinu dana kasnije razorili.

Ovo je takođe i priča o gradu koji se razvija vrtoglavom brzinom, stvarajući nekoliko milionera, ali i milione siromašnih porodica koje se bore za opstanak, i koje žive u straćarama u siromašnim kvartovima. Oni su slumdogs (en: slum – deo grada u kom živi sirotinja, dog – pas).

Poređenja ove priče sa Čarslom Dikinsom su česta i nisu daleko od istine. Postoje očigledne paralele između modernog Mumbaja i viktorijanskog Londona. Surovost i pohlepa vlasti su očigledne, kao i duh onih ugroženih koji odbijaju da se predaju.

Džamal u jednom trenutku postavlja pitanje vezano za „Milionera“: „Zašto svi vole ovu emisiju?“ Latika odgovara: “To je šansa za beg, da uđeš u novi život.“ Taj san može da se ostvari. Džamal je nadomak bega.

Tokom filma se konstantno javlja opasnost od toga da se u pokušaju dočaravanja brutalnog realizma stvara ambivalentnost i odvojenost od publike, kao i od ozbiljnosti same teme. Mislim da, u celini, ipak uspeva da postigne svoj cilj. Insistiranjem na nadi u beg, on upoznaje novu publiku sa problemima indijskog društva, ali je ne šalje u očaj.

Karl Marks je za Dikinsa rekao da je „izneo u svet više političkih i socijalnih istina od svih profesionalih političara, publicista i moralista zajedno.“ Ovaj film je urađen u istom duhu.

Pročitano 6340 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Radnička borba

Iz arhive - Sindikalni pokret u Srbiji danas: Šta nam je činiti?

Odlučili smo da objavimo ovaj članak iz naše arhive - tačnije iz prva dva broja našeg lista Solidarnost objavljene r...

Imperijalizam

Haos u Makedoniji: ima li nade za rešenje?

Vladimir Unkovski-Korica analizira skorašnja događanja u Makedoniji – napad u parlamentu, njegovu pozadinu i put izl...

Radnička borba u Evropi

Šta nećete pročitati u vestima o izborima u Francuskoj

Kako tumačiti rezultate predsedničkih izbora u Francuskoj i šta to znači za radikalnu levicu širom Evrope?

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Divovi u magli – Artur Ransom o Ruskoj revoluciji

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Istorija

Toni Klif ili Kako je marksizam spašen od Hladnog rata

Pored istorijskog značaja Oktobarske revolucije čiju stogodišnjicu obeležavamo ove godine, na današnji dan se navrš...

Istorija

Put ka revolucionarnoj 1917. godini

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.