fblogo   twlogo   ytlogo


sreda, 08 april 2009 09:51

Milioner iz blata

  Kevin Best

Džamalu je ostalo samo jedno pitanje da bi pobedio u indijskom „Milioneru“ kada se oglasila sirena uz glas „vreme za današnju emisiju je isteklo“. Njegovo anksiozno iščekivanje nastavka šoua podstiče prekida koja ga baca u zatvor. Kako je moguće da jedan „čaj valah“ (čajdžija) iz kol-centra stigne dalje u kvizu od bilo kog advokata ili vojnog komandanta bez varanja?

Privezanog za akumulator „ispituju“ ga cele noci. Puštaju mu kviz i traže mu da objasni, pitanje po pitanje, kako je moguće da je znao odgovore. Svaki odgovor je urezan u Džamalovom sećanju kao prekretnica u njegovom neverovatnom mladom životu. Njegova priča nam se saopštava dok se priseća pitanja iz kviza.

Ovo je priča o Džamalu, njegovom bratu Salimu i ljubavi njegovog života, Latiki. 
Braća ostaju siročad nakon što im je majka ubijena u anti-muslimanskom pogromu. Prisiljeni su da odu u sirotište i uskoro završavaju proseći. Da bi pobegli od svoje nesreće bave se mutnim poslovima i sitnim prekršajima.

Filmu prikazuje nekoliko mučnih scena, od kojih su neke prilično jasno dočarane, ali su uvek prenete sa beskrajnim optimizmom. Ovo je moderna bajka.

Deni Bojl je režirao film sa relativno nepoznatom glumačkom postavom koja trećinu filma govori hindu. Snimano je na lokaciji u Mumbaju koji su teroristički napadi godinu dana kasnije razorili.

Ovo je takođe i priča o gradu koji se razvija vrtoglavom brzinom, stvarajući nekoliko milionera, ali i milione siromašnih porodica koje se bore za opstanak, i koje žive u straćarama u siromašnim kvartovima. Oni su slumdogs (en: slum – deo grada u kom živi sirotinja, dog – pas).

Poređenja ove priče sa Čarslom Dikinsom su česta i nisu daleko od istine. Postoje očigledne paralele između modernog Mumbaja i viktorijanskog Londona. Surovost i pohlepa vlasti su očigledne, kao i duh onih ugroženih koji odbijaju da se predaju.

Džamal u jednom trenutku postavlja pitanje vezano za „Milionera“: „Zašto svi vole ovu emisiju?“ Latika odgovara: “To je šansa za beg, da uđeš u novi život.“ Taj san može da se ostvari. Džamal je nadomak bega.

Tokom filma se konstantno javlja opasnost od toga da se u pokušaju dočaravanja brutalnog realizma stvara ambivalentnost i odvojenost od publike, kao i od ozbiljnosti same teme. Mislim da, u celini, ipak uspeva da postigne svoj cilj. Insistiranjem na nadi u beg, on upoznaje novu publiku sa problemima indijskog društva, ali je ne šalje u očaj.

Karl Marks je za Dikinsa rekao da je „izneo u svet više političkih i socijalnih istina od svih profesionalih političara, publicista i moralista zajedno.“ Ovaj film je urađen u istom duhu.

Pročitano 6957 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.