60 godina NATO-a? Dosta![1 min. za čitanje]

Petog aprila je u Strazburu završen NATO samit na kom su u tu organizaciju kao nove članice primljene Hrvatska i Albanija. Samit je simbolično organizovan i kao proslava šezdesetog rođendana udarne pesnice Zapadnog imperijalizma.

Petog aprila je u Strazburu završen NATO samit na kom su u tu organizaciju kao nove članice primljene Hrvatska i Albanija. Samit je simbolično organizovan i kao proslava šezdesetog rođendana udarne pesnice Zapadnog imperijalizma. Svetski anti-ratni pokret je tom prilikom pokrenuo međunarodnu kampanju „60 godina NATO-a? Dosta!“ Aktivisti iz celog sveta proveli su nekoliko dana u Strazburu, protestujući protiv NATO-a.

sal-IMG_8383

Beograd se po prvi put uključio u jednu ovakvu inicijativu. Aktivisti i aktivistkinje kampanje proveli su deset dana u prikupljanju potpisa podrške i novca za organizovanje protesta i koncerta 21. marta, na međunarodni dan obeležavanja desetogodišnjice bombardovanja SRJ i šest godina od početka invazije na Irak.

Uprkos tome što je kiša padala tokom celog dana i tako onemogućila održavanje samog protesta, planirani koncert bendova Irie FM, Trenje, Cannot i FC ApatrideUnited održan je po planu na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na skupu su govorili predstavnici radničkog pokreta i anti-ratni aktivisti iz Hrvatske i Engleske.

stand

Međutim, najveći uspeh kampanje organizovane u Beogradu bilo je podsticanje njenog pokretanja u Hrvatskoj. Četvrtog aprila, na Cvetnom trgu u Zagrebu stotinak demonstranata izrazilo je jasno nezadovoljstvo zbog pristupanja Hrvatske NATO-u. Skupu se obratio i Matija Medenica, ispred kampanje organizovane u Srbiji. Istog dana protest je održan i u Skoplju.

nato60god1

Ovo je bio tek prvi korak u izgradnji anti-ratne mreže duž celog Balkana. Za Balkan bez baza!