Kapitalizam i rasizam[1 min. za čitanje]

U romskom naselju na Novom Beogradu u blizini Univerzitetskog naselja, u petak 3. aprila je od ukupno 350 kuća srušeno oko 50 zbog izgradnje nove saobraćajnice za potrebe održavanja Univerzijade.

U romskom naselju na Novom Beogradu u blizini Univerzitetskog naselja, u petak 3. aprila je od ukupno 350 kuća srušeno oko 50 zbog izgradnje nove saobraćajnice za potrebe održavanja Univerzijade. Na ovaj korak gradske vlasti su se odlučile bez prethodnog rešavanja stambenog pitanja Roma koji su u tim kućama živeli.

Ubrzo nakon rušenja, Romi koji su ostali bez kuća zaustavili su saobraćaj u uluci Jurija Gagarina kako bi skrenuli pažnju javnosti na zločin koji je nad njima počinjen. U subotu 4. aprila stotinak građana protestovalo je ispred Skupštine grada uz parolu „Protiv diktature kapirala“. Gradska uprava koja je naredila rušenje ovih objekata još uvek nije rešila problem smeštaja romskih porodica koje su primorane da noćima spavaju pod vedrim nebom.

Jedno od mogućih privremenih rešenja smeštaja Roma u kontejnere za nužni smeštaj u naselju Boljevac, sprečilo je lokalno stanovništvo. Ova masovna manifestacija rasističkog raspoloženja bila je samo podstaknuta izjavama komentarima gradonačelnika Đilasa.

Romi koji godinama žive u neljudskim uslovima i koji su svakodnevne žrtve diskriminacije sada su pretrpeli otvoreno rasistički napad gradskih vlasti. Romi i Romkinje lišeni su domova zarad interesa krupnog kapitala i profita koji planira da se ostvari „razvojem grada Beograda“ – koji, prema računici vlasti, naši sugrađani ugrožavaju.