Akcijom ispred PIO najavljen veliki protest protiv smanjenja penzija[2 min. za čitanje]

Nekoliko stotina penzionerki i penzionera okupilo se danas na poziv Sindikata penzionera Srbije ispred Fonda PIO. Oni su zahtevali da dobiju rešenje o umanjenju penzija, koje je vlada Srbije na svoju ruku i mimo zakona i ustavnih prava stavila na snagu u sklopu “mera štednje”.

Kordon policije sprečio je okupljene da zajedno uđu u zgradu Fonda i čekaju svoj red da pojedinačno predaju zahtev, čime bi se efektivno na neko vreme blokirao rad ove javne ustanove koja je danas samo paravan za sprovođenje vladine kanibalističke politike. Sindikat je na sudu već pokrenuo tri slučaja, između ostalog i u vezi sa protivzakonitim postavljanjem servilnog rukovodstva Fonda, po meri Vučića i MMF-a.

Iako uredno najavljen, i ovaj protest obavio je medijski mrak: pojavio se samo jedan foto-reporter. Nervozni pripadnici MUP-a legitimisali su našeg aktivistu, začuđeni time što su se na protestu pojavili i neki mlađi ljudi. Kao da se nas ne tiče standard naših baka i deka, kao da nas se ne dotiče politika “štednje” i kao da ne treba da nas bude briga za to da li ćemo i mi sami ovakvim trendom ikada doživeti odlazak u penziju. Pa ipak, “meke” i “tvrde” represivne mere nisu sprečile da protest protekne u odličnoj atmosferi.

“Ceo život se klonim politike, ali život je politika,” rekao nam je jedan od učesnika protesta. Recept MMF-a koji Vlada bespogovorno primenjuje politizuje sve pogođene slojeve stanovništva. Mi se, zajedno sa našim drugaricama i drugovima iz Levog samita Srbije, aktivno zalažemo za jedinstveni front svih koji su na udaru politike “štednje”.

Sindikat penzionera Srbije najavljuje veliki skup ispred Doma sindikata tokom aprila, o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti. Uskoro ćete na našem sajtu moći da pročitate intervju sa jednim od sindikalnih lidera, Brankom Milovanovićem, koji će nas bliže upoznati sa dosadašnjim aktivnostima sindikata, među kojima je i jedna uspešno dobijena bitka sa BusPlusom.