Danas novi generalni štrajk u Grčkoj[2 min. za čitanje]

Grčka vlada sprema novi paket budžetske seče, u jeku oživljavanja masovnog radničkog otpora nakon letnje pauze. Sindikati u Srbiji za sada samo prete protestima protiv pljačkaških poskupljenja i krize – evo malo podstreka za sve nas. Danas u Grčkoj otpočinje već drugi generalni štrajk ove jeseni. Nekoliko grupacija radništva već su u štrajku.

Generalni štrajk je sazvan kako bi se poklopio sa samitom u Briselu, gde će grčka vlada predstaviti novi paket mera štednje. Novi talas štrajkova protiv štednje stavio je vladu pod neverovatan pritisak.

Prošlog ponedeljka, demonstracije protiv posete nemačke kancelarke Angele Merkel na ulice su izvele 300,000 ljudi.

Sada su neslaganja između vlade i „Trojke” – Evropska centralna banka, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond – odložila izglasavanje seče u parlamentu do iduće nedelje. Moguće je da će biti sazvan još jedan generalni štrajk kako bi se poklopio i sa tim dešavanjima.

Za to vreme, lekari i advokati su u sredu zajedno stupili u obustavu rada. Ostatak bolničkog osoblja zahteva dvodnevni štrajk.

Inžinjeri zaposleni u javnim službama takođe su u sredu ušli u štrajk, nakon brojnih obustava koje su pratile prethodni generalni štrajk od pre dve nedelje.

Okupacije

Sindikat zaposlenih u lokalnoj upravi pozvao je na okupacije gradskih većnica. Radnice i radnici koje oni zastupaju nisu plate primili mesecima. U Keratsiniju, na jugo-zapadu zemlje, još od prošle nedelje zaposleni okupiraju većnicu.

Panos Garganas, urednik Radničke solidarnosti, rekao nam je: „Pokret koji traži eskalaciju štrajkova sada je veoma snažan. Za sada je nejasno da li ćemo iduće nedelje imati još jedan generalni štrajk. Ali, ili će neke sekcije radništva samostalno eskalirati, ili će doći do novog generalnog štrajka.”

Dok radnički otpor ponovno oživljava, fašistička partija Zlatna zora pokušava da zloupotrebi očaj do kog je kriza dovela. Prošle nedelje, Zlatna zora je od ministra za lokalnu upravu zahtevala da im se predaju statistike toga koliko dece imigranata pohađa predškolsko.

On je počeo da im predaje podatke, dok ga u tome sprečila buka koja se oko toga digla. Fašisti su u Grčkoj stvarna pretnja – ali se radnice i radnici organizuju protiv njih. Nova antifašistička koalicija prošle subote održala je svoju prvu konferenciju.

Drugde u Evropi

• ŠPANIJA – Demonstranti su udarali u šerpe i lonce treći vikend za redom, tokom masovnih protesta protiv vlade

• FRANCUSKA – Prošlog četvrtka, nekoliko hiljada radnika auto-industrije protestovalo je u Parizu protiv otpuštanja

• LITVANIJA – Glasači su na izborima srušili vladu koja je sasekla penzije i plate u javnom sektoru