Blok koalicije revolucionarne levice Antarsia na jučerašnjim demonstracijama

Ogromna izlaznost na jučerašnjem generalnom štrajku u Grčkoj, jedan štrajkač preminuo[1 min. za čitanje]

Radnice i radnici u Grčkoj juče su održali generalni štrajk, buneći se protiv planova vlade da narodu nametne još gore mere štednje. Ovo je već drugi generalni štrajk u Grčkoj u dve nedelje. Ogromni protesti organizovani su širom zemlje, iz solidarnosti sa štrajkačima.

Panos Garganas, urednik našeg sestrinskog lista Radnička solidarnost, izjavio je: „U Atini je bilo kao da je nedelja – sve je bilo zatvoreno. Demonstracije su bile ogromne, mnogo veće od 50,000, kako mediji izveštavaju.”

Jedan nezaposleni 65-togodišnji mornar tragično je preminuo od srčanog udara tokom marša. On je više od šest godina bio nezaposlen, a nije primao ni penziju.

Panos mu je odao počast rekavši: „Proživeo je težak život na pučini i u tim godinama je i dalje čekao na penziju – pa ipak, danas je došao na demonstracije. Bio je hrabar čovek koji se borio za svoju klasu.”

U jednom trenutku policija je u Atini isprovocirala demonstrante pokušavši da podeli marš. Ipak, ova taktika nije se ispostavila kao uspešna.

Štrajk je organizovan u trenutku u kom se kriza grčke vlade produbljuje. Vlada i dalje nije donela odluku kada će svoj poslednji paket seče staviti na glasanje pred parlament.

Sledeći dan akcije u Grčkoj zakazan je za 28. oktobar – nacionalno obeležavanje dana kada su 1940. godine Musolinijeve fašističke trupe isterane iz Grčke. Radnice i radnici planiraju protest tokom nacionalne parade – protiv fašizma i protiv mera štednje.

Grčko radništvo pridružiće se i generalnom štrajku radnika u Portugalu i Španiji, zakazanom za 14. novembar. Međutim, ako paket štednje izađe pred parlament pre tog datuma, videćemo i još jedan generalni štrajk u Grčkoj.