Pripreme za generalni štrajk u Španiji: kako su indignadosi radikalizovali sindikate[4 min. za čitanje]

Radnice i radnici u Španiji spremaju se za generalni štrajk. Migel Sans, organizator pri sindikatu SAS u Sevilji, objašnjava kako je pokret indignadosa radikalizovao sindikate. Nakon što je 10 miliona radnica i radnika štrajkovalo 29. marta, generalni štajk zakazan za 14. novembar biće drugi usmeren protiv konzervativne vlade Marijana Rahoja.

Napadi na radnička prava i životni standard nastavili su se i nakon marta. Poslednji budžet sasekao je javnu potrošnju u nekim sektorima i za 20 odsto – povrh ogromne seče koju je 2010. započela prethodna vlada.

Zaposleni u javnom sektoru su od 2010. izgubili oko petine svojih nadnica. Najnovija seča smanjuje doprinose nezaposlenima i ukida državno-garantovane nadnice za zaposlene u preduzećima kojima je otežano poslovanje.

Nezaposlenost iznosi 25 odsto, a recesiji se kraj ne vidi. Skoro 40 milijardi evra odvojeno je sa strane kako bi se otplaćivao državni dug. To je više od trećine ukupne potrošnje. Pa ipak, vlada je objavila da će amnestirati kompanije koje su nagomilale ogromne dugove prema državi.

Neki delovi sindikata i društvenih pokreta sve vreme pozivaju na novi generalni štrajk – posebno pokret 15M, odnosno „indignadosa” (ogorčenih).

Učešće pokreta 15M u pripremnom periodu za martovski štrajk radikalizovao je mnoge demonstracije i radničke straže na ulazima u radna mesta.

Mladi aktivisti i aktivistkinje koji su okupirali trgove, učestvovali u masovnim sastancima i sukobljavali se s policijom uneli su još borbeniji duh na radničke straže.

Štrajk je bio izuzetno uspešan, uprkos strahu usled visoke stope nezaposlenosti – ali je vođstvo dve glavne sindikalne federacije odbilo da ovu prednost iskoristi za napad na vladu.

Posredovanje

Proteklih meseci se na radnim mestima sve češće zamera „simboličnim štrajkovima”, uz zahtev za borbenijim vidovima protesta. Mnoge borbene radnice i radnici umorni su od posredovanja sindikalne birokratije.

Između sindikata i pokreta indignadosa ne postoje nikakve direktne veze, ali je taj pokret privukao mnoge radnice i radnike zbog toga što se borio onda kada su njihove vođe birale da ostanu pasivne. Od početka leta čitav niz mobilizacija počeo je da pritiska sindikalne lidere da pređu u akciju.

Samo prošle nedelje Madridom je marširalo i do 10,000 studentkinja i studenata, nakon trodnevnog studentskog štrajka organizovanog širom zemlje protiv seče u obrazovanju. Dosadašnji vrhunac bio je masovan protest ispred parlamenta održan 25. septembra.

Sve to ukazuje na sve snažniju fuziju između radništva i pokreta 15M, koju ćemo na delu videti tokom novembarskog štrajka.

Rahojeva vlada pada u sve veću izolaciju. Prema istraživanjima, podrška joj iz dana u dan opada. Nedavno održani izbori u Baskiji i Galiciji pokazali su porast glasova za radikalnu levicu. Rahojeva partija je čak i u svom uporištu, Galiciji, izgubila 170,000 glasova.

U novembru će se, osim štrajka, održati i izbori u Kataloniji, gde je milion ljudi u septembru marširalo za nezavisnost.

Do sada je bejlautovan samo španski bankarski sistem, ali se očekuje da će Evropska unija u predstojećim nedeljama izvesti „totalni bejlaut” španske države.

Veliki broj komentatora pribojava se da to znači da će Španija krenuti grčkim putem. Ipak, za radništvo Španije, Grčka je inspirativan primer otpora i radikalizacije. Generalni štrajk 14. novembra mogao bi da bude veliki korak ka poražavanju mera štednje u Španiji – ali i celoj Evropi.

POZADINA

Španija je teško pogođena ekonomskom krizom – što dosipa ulje na vatru rastućeg revolta

  • Pokret „indignadosa”, nezaposlene omladine, okupirao je gradske trgove 15. maja prošle godine
  • Tokom vladavine prethodne vlade organizovan je jedan generalni štrajk, kao i jedan u martu ove godine
  • Sindikati su pozvali na novi generalni štrajk, zakazan za 14. novembar – a pozvali su i sindikate širom Evrope da im se pridruže

DISKUSIJA

U CZKD-u (Birčaninova 21, Beograd) ovog petka, 26. oktobra, s početkom u 18h održaće se okrugli sto na temu „Novi oblici organizacije radnika”. Biće reči o radničkim udruženjima, nastalim tokom procesa privatizacije, koja okupljaju bivše i sadašnje radnike kojima sindikat nije ponudio adekvatna rešenja za njihove probleme, ali i o tome na koji bi način ta udruženja mogla da doprinesu revitalizaciji i razvoju radničkog pokreta u Srbiji. Jedan od učesnika okruglog stola biće i naš aktivista, Matija Medenica, koji će govoriti o potencijalima novih omladinskih pokreta i levih političkih grupacija u borbi za radničku vlast. Više na: https://www.facebook.com/events/434065199983257