Diskusija o Grčkoj i Palestini[1 min. za čitanje]

17. januara U Domu omladine Beograda, održana je diskusija pod naslovom “Pokreti otpora: Grčka i Palestina”, u organizaciji Solidarnosti.

Razgovaralo se o dva značajna događaja koji su obeležili decembar 2008. godine – o grčkom ustanku i invaziji Izraela na Palestinu.

Kostas Todulos, student i aktivista naše sestrinske organizacije u Grčkoj, Socijalističke radničke partije, govorio je o političkoj i socijalnoj pozadini ustanka, uličnim sukobima sa policijom i zborovima i okupacijama na fakultetima. Istakao je ulogu studenstkog pokreta i svedočio o metodama koje su svakodnevno primenjivane u borbi protiv tamošnje “vlade ubica”.

Nur Safadi, student i aktivista Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine, govorio je o dugogodišnjem ugnjetavanju palestinskog naroda od strane Izraela i značaju koji anti-ratni pokret i protesti solidarnosti u Evropi i svetu imaju za pokret otpora okupaciji pojasa Gaze. Takođe, istakao je važnost prava svih ugnjetenih na samoodbranu.

Matija Medenica, student i aktivista Marks21 u Srbiji, govorio je o značaju grčkog ustanka za pokret na Balkanu, kao i o vezama između ekonomske krize i imperijalizma. Istakao je važnost studentskog i radničkog organizovanja u ovoj godini i povezivanja pokreta na Balkanu. Takođe je pozvao prisutne da se priključe pokretanju anti-NATO kampanje i pripremanju protesta u Beogradu koji je planiran za dvadeseti mart, u sklopu kampanje za veliki anti-NATO samit u Strazburu, od drugog do petog aprila.

Diskusija se potom povela oko bitnih i zanimljivih pitanja u vezi sa strategijom pokreta i njegovim političkim zahtevima, kao i o ulozi revolucionarne levice u njemu.