Francuska levica: Rođena Nova antikapitalistička partija[1 min. za čitanje]

Osnivačka konferencija Nove antikapitalističke partije u Francuskoj potvrdila je mogućnosti za rast levice uporedo sa porastom borbe.

Nakon izvanrednih štrajkova i demonstracija od 29. januara, izazvanim odgovorom francuske vlade na recesiju, početak februara doneo je novu nadu u potencijale rastućeg pokreta u Francuskoj.

Dok su sindikalni lideri diskutovali o tome da li da pozivaju na nove akcije ili da sačekaju na sastanak sa predsednikom Sarkozijem, studenti su sa nastavnicima oformili koordinacione komitete na nacionalnom nivou, kako bi nastavili borbu protiv komercijalizacije obrazovanja.

U međuvremenu, Revolucionarna komunistička partija, čiji je kandidat Olivije Bezanseno na poslednjim predsedničkim izborima osvojio najveći broj glasova od svih kandidata radikalne levice, se raspustila kako bi učestvovala u formiranju Nove antikapitalističke partije (NPA).

NPA je izrasla iz teških borbi protiv neoliberalnih napada desnice i nezadovoljstva neuverljivim odgovorom Socijalističke partije.

Za samo nekoliko meseci NPA je formirala 460 lokalnih komiteta i privukla oko 9,000 članova.

Oko 70 odsto njih učestvovalo je u izboru nekih 650 delegata za nedavno održanu osnivačku konferenciju NPA. Međunarodne delegacije iz preko 30 zemalja su takođe bile prisutne. Konferencija je utvrdila set osnovnih principa delovanja, na bazi potreba za revolucionarnim metodom zbacivanja kapitalizma, jedinstva levice i nezavisnosti od reformističkih organizacija.

Bezanseno smatra da “postoji duboko ogorčenje zbog politike ove vlade”.

“To se na trenutak pretvorilo u socijalni otpor ali je i dalje nedostajao politički ishod svih tih borbi. Upravo na to pokušavamo da odgovorimo.”

Ozbiljnost konferencije, na kojoj su delegati tokom tri dana učestvovali u oko dvadeset različitih debata, ukazuje na to da je članstvo NPA dobro ukorenjeno u pokretu i da ima punu svest o ulozima koji su u igri.