Diskusije o evropskoj krizi i grčkom otporu[2 min. za čitanje]

Diskusiona grupa Solidarnost organizuje diskusije na temu grčkog otpora krizi, u Zrenjaninu (petak, 2. jul) i Beogradu (subota, 3. jul). Govoriće sindikalni borac iz Grčke, Babis Kurundis i radnički i studentski aktivisti iz Srbije

ZRENJANIN: PETAK 02. JUL, 19H U KULTURNOM CENTRU ZRENJANIN, NARODNE OMLADINE 1
BEOGRAD: SUBOTA 03. JUL, 19H U KAFEU ILEGALA (ULAZ IZ KNJIŽARE PLATO PORED FILOZOFSKOG FAKULTETA), AKADEMSKI PLATO

U utorak 29. juna u Grčkoj će se održati novi generalni štrajk. Mere štednje koje su grčkoj vladi nametnule EU i MMF prouzrokovale su eskalaciju nezadovoljstva najborbenijeg radničkog pokreta u Evropi, budući da te mere podrazumevaju masovna otpuštanja, srozavanje životnog standarda, privatizacije i ukidanja socijalnih izdataka.

Grčka kriza je, međutim, samo nagoveštaj dubine krize u kojoj se nalazi čitava Evropa. Danas u velikoj meri od ishoda borbe grčkih radnica i radnika zavisi dalji razvoj krize i otpora na kontinentu.

Grčki antikapitalistički pokret je tokom ove borbe proizveo i platformu koju je predložio celokupnom evropskom pokretu. Platformu možete pročitati ovde.

Babis Kurundis, advokat i sindikalni aktivista, govoriće u Zrenjaninu i Beogradu o iskustvima ovih borbi i perspektivama međunarodnog otpora kapitalu koji teret sopstvene krize pokušava da prebaci na radnice i radnike.

Ljubica Stjepanović-Muhić i Mirjana Nadin su radnice IP “Prosveta”, preduzeća koje je u štrajku već mesecima i čiji se radnici i radnice bore istovremeno protiv svog gazde, koji im ne isplaćuje zarade i bezobzirno rasprodaje imovinu “Prosvete”, i države koja mu u celoj prevari pomaže. One će u Beogradu govoriti o svojim iskustvima višemesečne borbe i potrebi povezivanja izolovanih radničkih štrajkova kao nužnom uslovu za uspešan otpor neoliberalnim procesima koji se odigravaju u našem društvu.

Vladimir Novaković je jedan od lidera štrajka u “Trudbeniku” sa zahtevom za rešavanjem socijalnog statusa radnika koji su nakon privatizacije preduzeća ostali bez plata i zaposlenja. Štrajkači “Trudbenika” su uključeni u rad Koordinacionog odbora radničkih protesta u Srbiji (KORPS). Novaković će u Beogradu preneti iskustva njihovog višemesečnog štrajka, kao i dosadašnja iskustva unutar KORPS-a.

Matija Medenica je studentski aktivista iz grupe Marks21 i jedan od urednika lista Solidarnost. Nekoliko godina unazad aktivan je u studentkoj borbi za svima dostupno obrazovanje. Govoriće u Zrenjaninu i Beogradu o povezivanju radničkih i studentskih borbi.

POZIVAMO VAS DA PRISUSTVUJETE TRIBINAMA I INFORMIŠETE SE O TRENUTNOM TOKU DOGAĐAJA, ALI I DA UČESTVUJETE U DISKUSIJI O KRIZI I NAČINIMA ORGANIZOVANJA MEĐUNARODNOG OTPORA!

SOLIDARNOST SA GRČKIM NARODOM!
NEĆEMO DA PLAĆAMO ZA NJIHOVU KRIZU!
USTAJTE NARODI EVROPE!

LETAK_BEOGRAD_1.jpg
LETAK_ZRENJANIN_1.jpg