Vlasnik pljačka “Prosvetu”![2 min. za čitanje]

Radnici i radnice IP “Prosveta” koji štrajkuju već pet meseci, ponovo su se našli na udaru vlasnika. Ovog puta, međutim, nisu bili ugroženi sami radnici, već kulturna i intelektualna baština koja se čuva u magacinima “Prosvete”, što od zuba vremena, što od ruku gazde, koji je danas poslao kamion sa nekoliko unajmljenih ljudi, naredivši im da pokupe taj materijal i istovare ga na najbliže đubrište.

Među pomenutom kulturnom baštinom, nalaze se i časopisi stari nekoliko desetina godina, pa i više, knjige, filmovi, enciklopedije, sabrana dela najvećih pisaca sa ovih prostora i sl.

“On nema nameru da se bavi izdavaštvom, da nastavi delatnost IP “Prosveta” – kaže jedna od radnica u štrajku o poslovnim planovima novog vlasnika.

“Mi ne možemo da znamo šta je on njima naredio, ne znamo šta namerava, sigurno nije ništa dobro naredio, jer sve to [materijal] stoji u džakovima u hodniku” – uključuje se još jedna štrajkačica.

Po rečima štrajkača, on pokušava da odnese materijal već nedelju dana, nameštaj je već odnet, ali se radnici oko toga nisu preterano bunili, tvrdeći da “nameštaj nije bitan, knjige ne sme da nosi”.

Radnici i radnice “Prosvete” su uspeli da spreče autoprevoznika da odnese kulturni materijal; pozvana je i policija, koja je legitimisala sve prisutne, ali nije delovala preterano zainteresovano da spreči još jedan pokušaj pljačke “Prosvete”, koji bi se sigurno uspešno ostvario da nije bilo otpora radnika.

Ovakvo bahato ponašanje vlasnika posledica je načina na koji se privatizacija inače vrši, ali i blagonaklonog stava države prema njegovim namerama. Iako mu je dozvoljeno da proda samo 30% kupljene imovine, dotični nastavlja da rasprodaje i ono što je, po ugovoru, van njegovog domena.

Takođe, po istom tom ugovoru, dozvoljeni pad profita je 40%, nakon čega se ugovor raskida – trenutni pad profita “Prosvete” je 62%, što samo dokazuje činjenicu da država neće intervenisati i sprečiti bahatu pljačku jednog od najvećih izdavačkih preduzeća u zemlji.

Radnice i radnici nastavljaju svoj otpor – ali bez masovnije solidarnosti, ovakve izolovane borbe ostaće upravo to – izolovane. Stoga, pozivamo sve da se solidarišu sa radnicima “Prosvete” i ne dozvole da se država i kapitalisti vrše dalju pljačku radnika i radnica, zarad profita i uvećavanja bogatstva.

Štrajkačice iz “Prosvete” Ljubica Stjepanović-Muhić i Mirjana Nadin govoriće, zajedno sa radnikom iz Grčke, na našoj tribini o grčkom otporu krizi u subotu 3. jula u knjižari Ilegala (Akademski plato, Beograd)