Sa diskusije u Beogradu

Diskusije o Grčkoj protekle u duhu povezivanja borbi[4 min. za čitanje]

Grčka je u ovom periodu svakako simbol radničke borbe koja pruža odlučan otpor „kriznim merama“ svoje vlade. Podstaknuta ovim, kao i rastućim trendom krize i zaduživanja u Srbiji, grupa Marks21 održala je dve tribine na temu: Evropska kriza i grčki otpor. Tribine su održane 2. jula u Kulturnom centru Zrenjanin i 3. jula u kafe-knjižari Ilegala u Beogradu.

Uprkos svemu u šta su se svetski i domaći zvaničnici trudili da nas ubede, recesija još uvek nije prošla i njeni tvorci još uvek traže nove načine kako da istu „reše“ lišavanjem miliona radnika i radnica širom sveta radnih mesta i života dostojnog čoveka. Jedan od najkarakterističnijih primera razvoja ekonomske krize, na kome se jasno ogledaju stavovi i prioriteti vodećih ekonomija EU je svakako Grčka.

Grčka je u ovom periodu svakako simbol radničke borbe koja pruža odlučan otpor „kriznim merama“ svoje vlade. Podstaknuta ovim, kao i rastućim trendom krize i zaduživanja u Srbiji, grupa Marks21 održala je dve tribine na temu: Evropska kriza i grčki otpor. Tribine su održane 2. jula u Kulturnom centru Zrenjanin i 3. jula u kafe-knjižari Ilegala u Beogradu.

Izlagači su bili Babis Kurundis, sindikalni borac iz Grčke, Ljubica Stjepanović-Muhić i Mirjana Nadin, štrajkčice iz IP „Prosveta“ i Matija Medenica, studenski aktivista i član grupe Marks21.

Ono u čemu je tribina svakako uspela je da se objašnjenjem karaktera svetske ekonomske krize, kao i krize u EU, čijom smo se analizom u prethodnom periodu  bavili, pokaže da kapitalizam danas nema rešenja za krizu koju je sam stvorio. Istovremeno, napadi na životni standard radničke klase se iz Grčke šire kontinentom. Imajući to u vidu, otvoren je prostor i internacionalnoj levici da pruži alternativu sadašnjem sistemu.

Iskustva radničke borbe i organizovanja koja nam je preneo drug iz Grčke, ukazuju na važnost povezivanja radničkih borbi i štrajkova, kao i solidarnosti i ujedinjenja studentskih i radničkih pokreta u sveukupnu borbu koja je jedini pravi način suprotstavljanja merama koje vlade, MMF i EU pokušavaju da nam nametnu. Babis je poseban akcenat stavio na ulogu antikapitalističke i revolucionarne levice u ovim borbama i štrajkovima.

„Antikapitalistička levica radi, u suštini tri stvari. Prva stvar je da se borimo i da organizujemo radnički pokret odozdo. To znači da mi ne pričamo samo protiv birokrata ili sindikalnih rukovodstava, već organizujemo borbe, opšte zborove, štrajkačke komitete…“

„Drugo nudimo pokretu antikapitalistički program. PASOK kaže da su njihove mere stroge, ali neophodne. Mi kažemo da treba da prestanemo da plaćamo dug bankarima i zahtevamo antikapitalistički izlaz iz EU.“

„Treće, imamo antikapitalističku perspektivu. Mi ne verujemo u staljinizam ili socijaldemokratiju, već u radničku borbu i socijalizam odozdo.“

Povezivanje
Višemesečni štrajk u IP „Prosveta“, o kome smo izveštavali i ranije, govori u prilog generalizaciji borbe. Nemoguće je bez povezivanja i zajedničke borbe suprotstaviti se represiji države, njenih ministarstava i pljačkaškim pokušajima privatizacija, kao ni probiti medijsku blokadu koja danas u Srbiji vlada.

„Iz unutrašnjosti nemaju šansu da dođu, jer kako ako im roditelji primaju 11,000 platu negde u Nišu, Leskovcu, da plati studentu stan u Beogradu, hranu, a da ne pričam o školarini. Moramo nekako da se povezujemo, i studenti i radnici, i da radimo na buđenju svesti, da izađemo da se bunimo, štrajk – štrajk.“

„Vreme je i kod nas u Srbiji da dođe do generalnog štrajka kao u Grčkoj i širom Evrope,“ okupljenima se obratila Ljubica Stjepanović-Muhić.

Na tribini se pokrenulo i sve aktuelnije pitanje najavljene reforme penzionog sistema. Ovakve reforme su već najavljene u Grčkoj, Francuskoj i drugim državama i predstavljaju još jednu kap u moru destruktivnih mera koje vlade, pa među njima i Vlada Srbije, donose pod pritiskom MMF-a – moru kome plime tek dolaze, te i sindikati u Srbiji najavljuju proteste u slučaju da one budu izglasane.

Nedavno izglasane izmene zakona o visokom obrazovanju stavljaju nove izazove i pred studentski pokret i time u prvi plan dovode prioritet povezivanja, kako bi se stvorila atmosfera u kojoj, pritiskom odozdo, generalni štrajk postaje neophodnan i realno izvodljiv.

Članovi i članice grupe Marks21 u okviru svojih kapaciteta aktivno rade na ovom planu. Pozivamo te da se aktiviraš i ukljičiš u borbu!

Uskoro će na sajtu biti dostupni i video snimci sa tribine održane u Beogradu.