Engleski sindikati za zajedničku akciju protiv seča[2 min. za čitanje]

Veliki broj sindikata pozvao je englesku Sindikalnu konfederaciju (TUC) da organizuje koordinisani odgovor na talas napada sa kojima su radnice i radnici suočeni.

Transportni sindikat RMT, sindikat javnog sektora PCS, Nacionalni sindikat nastavnika i Vatrogasni sindikat će na konferenciji TUC-a koja se održava idućeg meseca podržati predloge koji pozivaju na nacionalni koordinisani štrajk i masovne demonstracije.

RMT poziva TUC da organizuje „najveću mobilizaciju javnosti još od protesta protiv glavarina.“

Oni pozivaju i na momentalni sastanak sindikalnih lidera kako bi se koordinisala industrijska akcija odbrane radnih mesta, usluga i penzija.

RMT je, takođe, pozvao delegate TUC-a da se ujedine sa korisnicima javnih usluga kako bi se organizovali protesti na nivou cele države i lobiranje parlamenta.

PCS je pokrenuo nacionalnu kampanju za odbranu radnih mesta, plata, penzija i civilnih i javnih usluga i pozvao ostale sindikate na zajedničke akcije protiv seče budžeta.

Oni će, takođe, pozvati TUC da 23. oktobra u Londonu organizuje demonstracije protiv seče – na isti dan za koji je škotski TUC najavio sve-škotske demonstracije u Glazgovu.

PSC je dodatno pozvao i na dan akcije 20. oktobra, dan kada će koaliciona vlada izvršiti tzv. pregled opšte potrošnje. Tog dana će se lansirati još oštrije seče.

Činjenica da će ova vrsta snažnog otpora torijevcima biti diskutovana na konferenciji TUC-a svakako je dobra vest.

Ipak, očekujemo da će doći do zastoja budući da lideri većih sindikata, poput Junajta i Junisona, nemaju nameru da podrže ovaj stepen otpora.

Iako se usmeno protive sečama, oni nisu spremni da svoje članstvo mobilišu u meri u kojoj je to neophodno.

Zato pritisak mora doći iz baze sindikata, kako bi se vođe primorale da reaguju – i kako bismo se organizovali i mimo njih ukoliko tako bude potrebno.