Sarkozijevo raspirivanje rasizma[3 min. za čitanje]

U pokušaju da skrene pažnju sa skandala koji prati troškove francuske vlade, kao i sa revolta protiv njegovog napada na penzije, francuski predsednik Nikola Sarkozi pribegao je taktici pronalaženju žrtvenog jarca.

Ovo je samo jedan primer trenda rasprostranjenog širom Evrope koji diktira raspirivanje mržnje i podela u pokušaju da se otupi opozicija planovima vlasti da nas primoraju da platimo za krizu.

Sarkozi je krajem jula pozivao na novi „rat protiv kriminala“. Izjavio je i da će osobama koje su rođene u inostranstvu biti oduzeto francusko državljanstvo ukoliko napadnu policiju ili druge javne službenike, cinično zamućivao koncepte „imigranta“ i „kriminalca“ i verbalno se iživljavao nad Romima i čergarima.

„Mi trpimo posledice zbog toga što je imigracija 50 godina bila nedovoljno regulisana, što je dovelo do neuspeha integracije“, rekao je.

Otrovna i rasistička zastrašivanja Sarkoziju nisu strana. Kako bi pridobio glasače da iz straha glasaju za njega, on se u više navrata koristio idejom o divljem i stranom „rakaju“ (ološu).

Sarkozi Francusku deli na one koji rade teško i poštuju zakon i na one koji su kriminalni i bezvredni. Međutim, on je svojim poslednjim komentarima otišao dalje nego ikada do sad.

Nekoliko mera koje je zahtevao da se donesu odražavaju politiku Žan-Mari Lepenove fašističke partije Nacionalni front. Nekolicina francuskih analitičara kritikovala je njegov plan rekavši da je pro-nacistički višijevski režim u Francuskoj slične mere koristio protiv jevreja.

Sarkozi se nada da će pokupiti glasove ekstremne desnice, međutim verovatnije je da će samo uspeti u tome da ojača Nacionalni front i da mu legitimitet.

Ministar unutrašnjih poslova, Bris Hortefu, prati Sarkozijevu retoriku u korak. On je upozorio da bi građanstvo moglo takođe da reaguje i na one koji se proglase krivima za druge prekršaje, poput poligamije ili drugih „teških kriminalnih dela“.

Aktivnosti
Reči vode aktivnostima. Onda kada predsednik ponudi vođstvo, besni psi koji rade za državu znaju šta im je činiti.

Policija je u petak 30. jula odvezla 50 Romkinja i Roma iz skvota u Montreju na istoku Pariza.

Policija je i pre ove „nema-više-zezanja“ kampanje razbila demonstracije od 150 ljudi, mahom imigrantkinja iz Afrike, koji su protestovali protiv toga što su bili izbačeni iz skvotova u jednom predgrađu Pariza.

Gotovo svi su imali sve potrebne papire i živeli su u Francuskoj po deceniju i duže.

Video snimak izbacivanja (dostupan na www.youtube.com/watch?v=UFewVLSW0tU) prikazuje policiju koja napada žene, decu i muškarce. Jedna od posebno stravičnih scena prikazuje policajce koji odvlače ženu koja na leđima drži bebu.

Ovo se desilo na istoj lokaciji za koju je Sarkozi pretio da će je vatrogasnim crevom počistiti od narko-bandi. Lokalni predstavnici policije odbacili su optužbe za brutalnost – portparol policije je izjavio da se žena sa bebom na leđima „bacila na zemlju, tako da policajci nisu isprva mogli da vide njenu bebu“.

Opoziciona Socijalistička partija kritikovala je Sarkozijeve najekstremnije izjave. Međutim, i njeni predstavnici su zahtevali veću potrošnju na policiju i izjavljivali kako Sarkozi ne radi dovoljno na polju suzbijanja kriminala.

Takođe, moglo bi se reći i da je Sarkozi dobio vetar u leđa da muslimankama zabrani da nose odeću koja prekriva celo lice – budući da je parlament glasao sa 335 glasova za i samo jednim protiv.

Francuska je u opasnosti od poplave desničarskih mera koje prave nove podele kako bi slomile otpor budžetskoj seči.

Neki od onih koji su na meti ovih napada već uzvraćaju udarac. U malom mestu Sent-Injan, u centralnoj Francuskoj, grupa od oko 50 Roma naoružanih sekirama napala je policijsku stanicu nakon što je policajac upucao i ubio dvadesetdvogodišnjeg mladića.

Moramo organizivati jasan otpor rasizmu i islamofobiji, ali i klasnu alternativu ideji da radništvo treba da plati za krizu.

Milioni francuskih radnica i radnika će 7. septembra učestvovati u štrajkovima i protestima protiv penzione „reforme“. To jedinstvo, spojeno sa političkim argumentima protiv rasizma i budžetske seče, može da porazi Sarkozijevu strategiju.