Gašenje Tanjuga – još jedan napad na javni sektor[1 min. za čitanje]

Tanjug – Telegrafska agencija nove Jugoslavije – ugašen je nakon više od sedam decenija funkcionisanja.

To je još jedan korak ka uništenju javnog sektora koji je dugi niz godina predstavljao vrhunac jugoslovenske privrede. Štaviše, Tanjug je imao simboličnu vezu sa antifašističkom borbom. Agencija je započeta u novembru 1943. u jeku borbe za oslobođenje Jugoslavije.

Ovaj iznenadni potez je još jedan u nizu koraka Vučićeve vlade da uvede štednju, u skladu sa željama međunarodnih kreditora. Krijući se iza navodne potrebe da država ne treba da troši više nego što proizvodi, Vučić u stvari konsoliduje kontrolu nad medijima.

Istovremeno, smanjenjem uloge javnog sektora u privredi, jača se ideja da samo privatni sektor i strani krediti mogu da pokrenu ekonomiju. Ta šarena laža je deo neoliberalne kontrarevolucije širom sveta, a vidno je da se svetska privreda nije oporavila još od krize 2008.

Štednja nije lek za privredu, ona je izgovor za preraspodelu javnog novca u korist finansijskog sektora, banaka i krupnog kapitala. Dok se gase fabrike i radna mesta, i suzava javno dobro, poput besplatnog školovanja ili javnih informativnih službi, pune se džepovi bogataša, niču privatni univerziteti i šire se po kioscima tabloidi.

Ko kontroliše resurse, znanje i informacije, taj kontroliše celu Srbiju. Gašenje Tanjuga je deo plana da se Srbija pretvori u koloniju za FIAT, GAZPROM i DELTU. Da manje radnih mesta ostvarava veći profit za sve manji broj ljudi, a da sve manji broj političara brani fotelje i interese krupnog kapitala, stranog i domaćeg.

Vreme je da se ovome stane na put. Pridružite nam se u borbi da izgradimo revolucionarnu partiju, za slobodu i za socijalizam.