Desetine hiljada demonstranata opkoljavaju zgradu parlamenta u Atini

Masovni štrajkovi i okupacije nadomak rušenja grčke vlade[2 min. za čitanje]

Ogromni generalni štrajk drma tlo pod grčkom vladom. Radnice i radnici su pobesneli zbog današnjeg pokušaja vlade da kroz parlament progura teške mere štednje.

U štrajku su gotovo svi zaposleni u javnom sektoru, a pridružio im se i veliki broj radnika privatnog sektora. Desetine hiljada demonstranata napunile su glavni atinski trg Sintagmu. Policija je ispaljivala suzavac u pokušaju da ih zadrži podalje od barikada podignutih kako bi se zaštitila zgrada parlamenta.

Grčku je potresao i talas okupacija.

Protesti su uzdrmali vladu socijaldemokratskog Pasoka. Nekoliko parlamentaraca iz redova vladajuće partije izjavilo je da će odbiti da glasaju za budžetsku seču, dok je jedan iz protesta napustio partiju.

Vlada sada pokušava da oformi novu koalicionu vladu sa konzervativnom opozicijom. Premijer Jorgos Papandreu je navodno ponudio svoju ostavku u pokušaju da dovede do jedinstvene vlade.

Panos Garganas, urednik našeg sestrinskog lista Radničke solidarnosti, učestvovao je u atinskim protestima.

„Ovo je bio izvanredan dan,” rekao nam je. „Atinom se šire masovne okupacije koje su izvršile momentalni efekat na vladu.”

„Očekujemo da će Papandreu objaviti uspostavljanje nove koalicione vlade. To je rezultat fantastičnog talasa mobilizacija.”

Zemlje EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) zahtevaju od Grčke seču budžeta u iznosu od 28 milijardi evra, u zamenu za obezbeđivanje još jednog bejlaut paketa.

Isprovocirani
To je, međutim, isprovociralo veliki bes u Grčkoj – gde je 40 odsto mladih nezaposleno. Novi zakon bi doveo do smanjenja radnih mesta u javnom sektoru za dodatnih 20 odsto.

„Verovatnoća da će ova nova vlada uspeti da primeni program privatizacije i seče ravna je nuli.

Svi sindikati su rekli da će odbaciti takve planove, a današnji štrajk pokazuje da sindikati mogu da obave posao.

Ovo je najveći od svih štrajkova i demonstracija koje smo imali u poslednje vreme. Veći je čak i od onog iz maja prošle godine, kada je MMF tek ušao u igru. Ovi štajkovi su i daleko odlučniji.

Došlo je do velikih sukoba sa policijom koja je napala protest ispred parlamenta i uspela da na par sati razbije masu.

Ali demonstranti se sada vraćaju na Sintagmu. Svi čekamo da čujemo da li će premijer dati ostavku. Ako je da, slavićemo.”

Radnici elektroprivrede u ponedeljak ulaze u potpuni štrajk. Zaposleni u lokalnim samoupravama nameravaju da od utorka održe seriju okupacija gradskih većnica.

„Neće biti skupljanja đubreta – a gradske većnice će se dobro pomučiti da funkcionišu pod okupacijom zaposlenih,” kaže Panos.

„EU zahteva od parlamenta da progura ovaj program seča i privatizacije pre nego što ponudi bilo kakve dalje bejlaute. Oni se nadaju da će im pravljenje nove vlade dati prostora da dišu. Ali vreme im ističe.”