Guranje niz nizbrdicu i hapšenje demonstranata ispred Sava centra

Sloboda za anti-NATO aktiviste![2 min. za čitanje]

Osmoro anti-NATO aktivista uhapšeno je 12. juna u agresivnom nastupu policije tokom mirnog protesta protiv održavanja konferencije NATO i partnerskih država u Beogradu. Jedna osoba je puštena na slobodu, jedna je po ubrzanom postupku osuđena na 15 dana zatvora, dok je još četvoro pušteno iz pritvora tek danas, a protiv njih će se povesti krivični i prekršajni postupci.

Među uhapšenima je bio i jedan aktivista iz Hrvatske. Njemu je prvo bio određen pritvor od mesec dana, da bi mu sutradan tražili 500 evra u zamenu za puštanje na slobodu. Novac je prikupljen i on je sada na slobodi.

Protest, organizovan na poziv Anti-NATO kampanje održan je ispred Sava Centra. Do hapšenja je došlo nakon što je policija pokušala da potisne stotinak okupljenih demonstranata na drugu stranu ulice, pa potom i niz nizbrdicu koja razdvaja ulicu od zgrada, usput nasumično vukući i udarajući ljude i pokušavajući da im iz ruku otme transparente.

{youtube}RpN_AV31Oso{/youtube}

Ovo nije prvi put da se vrši represija ili hapse ljudi koji izražavaju svoje nezadovoljstvo ovim ili onim aspektom državne politike. U poslednje vreme država sprovodi sve žešću represiju. Prisetimo se samo medijskih napada na dug i borben štrajk prosvetnih radnica i radnika početkom godine, pa potom i represije nad protestom poljoprivredika, kojima je policija zabranila ulazak u Beograd, dok je neke i prebijala.

Sve to posledica je dužničkog položaja u koji nas je naša vladajuća klasa gurnula. Vlada iz petnih žila pokušava da se dodvori sponzorima na Zapadu i Istoku kako bi dobila političku podršku i još novca za pokrivanje budžetskog deficita i kupovinu socijalnog mira.

Naši sponzori iz zemalja NATO, ali i Rusije koja takođe učestvuje na konferenciji, ne vole da slušaju buku nezadovoljnog naroda koja dopire sa ulica dok nam oni kroje planove za budućnost, ušuškani u komfor hotela Hajat. Zato je Dačić tu da hapsi, a Malovićeva da presuđuje po kratkom postupku.

Pozivamo sve progresivne organizacije i individue da pošalju svoj potpis i podrže borbu protiv državne represije nad uhapšenim demonstrantima.

Sloboda za uhapšene! Dole NATO! Dole vlada!

U subotu 18. juna u 19 časova u Kulturnom centru REX (Jevrejska 16, Beograd) održaćemo diskusiju na temu Ni Vašington ni Moskva: dužničko ropstvo, represija i izgradnja alternative imperijalizmu tokom koje ćemo prikupljati donacije za odbranu uhapšenih aktivista. Sve donacije biće predate Anti-NATO kampanji.