Nastavak borbe protiv Rio Tinta: zima našeg nezadovoljstva[3 min. za čitanje]

U subotu, 15. januara, održan je novi niz blokada saobraćaja širom Srbije, sa zahtevom da se raskinu svi ugovori o eksploataciji litijuma sa kompanijom Rio Tinto.

Blokirani su auto-put E-75 u Beogradu kod Sava centra, kao i putevi u Preljini i Vranju, između Požege i Kosjerića, mostovi u Užicu i Šapcu, te granični prelaz Trbušnica kod Loznice. Iako je brojnost blokada i dalje značajno niža nego na vrhuncu protesta sredinom decembra prošle godine, ona je porasla u odnosu na prethodne blokade u januaru.

Blokada graničnog prelaza ka BiH jedan je od oblika radikalizacije protesta, dogovoren na sastanku ekoloških i drugih organizacija koje učestvuju u mobilizacijama protiv Rio Tinta, održanom 9. januara u Gornjem Milanovcu. U skladu sa dogovorom, najavljeno je i veliko okupljanje kod beogradskog Sava centra za iduću subotu, 22. januar, kada će se blokadi auto-puta pridružiti predstavnici ekoloških i drugih organizacija iz čitave Srbije. Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je, obraćajući se skupu, pozvao i na jednočasovni štrajk upozorenja u svim delatnostima. Ipak, bez ozbiljne agitacije na samim radnim mestima i u sindikatima, teško je da do štrajka može da dođe spontanim putem.

Mi smo, zajedno sa svojim simpatizerima/kama, ponovo izašli u bloku iza glavnog transparenta „Stop investitorima, spasimo prirodu!“ Delili smo letak i pozivali okupljene da stanu s nama i uključe se u razgovor o daljim koracima za blokade. Naišli smo na odlične reakcije okupljenih, koji prepoznaju našu organizaciju kao jednog od ključnih političkih aktera na terenu u Beogradu i koji pokazuju veliko interesovanje za treći broj našeg časopisa Kontranapad, koji izlazi iz štampe između 20. i 22. januara.

Iako blokade trenutno okupljaju manji broj ljudi nego na svom vrhuncu (čemu svakako doprinosi i ogroman skok u broju zaraženih kovidom), ne smemo zaboraviti da su one u roku od samo par nedelja naterale vlast da se povuče i odustane od zakonskih promena za koje je prethodno tvrdila da ih ni pod razno neće povući. Vučić i SNS su svesni da je za njih veoma nepovoljno da se igraju sa širokim nezadovoljstvom, koje pogađa i redove njihovih birača, svega nekoliko meseci pred izbore. Zbog toga je i policija na protestima prisutna isključivo u civilu i isključivo sa ciljem snimanja okupljenih, a represija je za sada ograničena na krivične i prekršajne prijave protiv učesnika/ca protesta. Takođe, to je i razlog zbog kog je vlada u više navrata izjavila da je na korak od poništavanja ugovora sa Rio Tintom.

Pritisak masovnog pokreta je najefikasnije oružje u primoravanju vlasti da odustane od svojih planova, a politička organizacija sa jasnom linijom odbrane interesa radničke klase i radnog naroda je najefikasnije sredstvo za usmeravanje tog pritiska. Zbog toga pozivamo sve koji se slažu sa našim viđenjem ovih protesta da se priključe našem bloku, a svima onima koji dele naše ciljeve da se učlane u Marks21. Vreme je da ulica izrodi novu političku alternativu!

Foto: Ekološki ustanak