Vlada pokazuje sve ozbiljnije znake slabosti! U subotu svi na ulice za pobedu nad Rio Tintom![2 min. za čitanje]

Nakon nekoliko nedelja u kojima je ekološki pokret radio na razvoju strategije dalje borbe, naredne subote, 22. januara od 13h, će se ponovo održati zajedničke blokade u Beogradu. Protesta i blokada lokalnih saobraćajnica će biti i u drugim gradovima, ali će glavno okupljanje biti u Beogradu, što ujedno pruža priliku da se diskutuje o strategiji i budućim koracima pokreta zajedno sa ljudima iz drugih gradova.
Ove blokade dolaze u nedelji nakon izjava premijerke Ane Brnabić da Rio Tinto verovatno neće više poslovati u Srbiji, što je uzrokovalo najavu te kompanije da odlaže početak komercijalne proizvodnje za godinu dana. Ovakvo povlačenje vlasti dolazi prvenstveno kao reakcija na talas protesta i blokada koji su zahvatili Srbiju u prethodnih dva meseca, i ukazuje da se vlast priprema da prihvati zahteve ekološkog pokreta. Ipak, manipulatorima koji su nas bezbroj puta prevarili ne smemo verovati na časnu reč, već osigurati da pritiskom na ulicama izdejstvujemo pravnu garanciju za izgovorena obećanja.
Platforma ,,Kreni-Promeni”, koja je započela peticiju protiv Rio Tinta, u međuvremenu je pozvala na zaseban protest u četvrtak. Iako je njihova uloga bila značajna u popularizovanju celokupnog pitanja, Kreni-Promeni je prevremenim proglašavanjem pobede i odustajanjem od daljih blokada uneo konfuziju u pokret i podelio ga upravo u trenutku kada je on bio na vrhuncu snage. Time je barem delimično doprinela osipanju brojeva. Zato ne smemo dozvoliti da nam se snage ponovo rasipaju. U trenutku masovnog protesta koji okuplja najveći broj organizacija koje se na terenu bave ekološkim pitanjem, pozivanje na zasebni protest je ili opasna greška ili svesna sabotaža.
Marks21 će i ove subote izaći organizovano na blokadu kod Sava Centra, zajedno sa svojim blokom i transparentom „Stop investitorima – spasimo prirodu“. Osim novog letka, na blokadu ćemo izaći i sa novim brojem našeg časopisa Kontranapad, koji će biti posvećen odnosu borbe za socijalizam i ekologije. Jasna politička linija i čvrsta organizaciona struktura su jedino što može učiniti ekološki pokret efikasnim oruđem radnog naroda u odbrani javnog interesa. Zato pozivamo sve ljude koji nas prate i koji se slažu sa našom intervencijom u protest da nam se jave i stanu sa nama u blok, kako bismo zajedno gradili snagu koja će se izboriti za to da se oko najbitnijih pitanja u zemlji odluke donose zaista demokratski, kroz direktno učešće radničke klase i najširih narodnih slojeva – bilo da se radi o prirodnim bogatstvima, zaštiti životne sredine, ili ekonomskoj politici.