Neodgovornost poslodavaca i države ubija radnike[2 min. za čitanje]

Socijaldemokratska unija i Marks21 oštro osuđuju poslodavce i nadležne organe koji su svojim kriminalnim poslovanjem i lošom kontrolom zaštite na radu doveli do smrti 24 radnika od početka ove godine.

Samo pet dana nakon smrti dva radnika u Narodnoj biblioteci u Beogradu, od trovanja ugljen-dioksidom, život je izgubio još jedan radnik u Beogradu, ovog puta usled urušavanja zida na gradilištu. Pedesetšestogodišnjeg N.T. je nezaposlenost dovela u Beograd. Stanovao je kao podstanar u Malom Mokrom Lugu. Ne samo što nije mogao ni da sanja da ikada stanuje u nekom od stanova na čijoj izgradnji je radio, već je na istom tom gradilištu radio na crno, nije imao ugovor o radu niti zdravstveno osiguranje. Ubrzana gradnja luksuznih objekata na kojima zarađuje vladajuća klasa, i koja se temelji na izrabljivanju građevinskih radnika, dovela je i do najgore posledice – smrti jednog radnika. Imajući u vidu incidente poput požara u kuli Beograda na vodi i urušavanja zida u Novom Sadu koji je bez krova nad glavom ostavio više porodica, jasno je da ovo nisu tek slučajnosti, kako bi političari na vlasti želeli da ih predstave, već da su u pitanju posledice sistemskog zapostavljanja bezbednosti na radu i na gradilištima i ubiranja ekstraprofita na račun života drugih ljudi.

Posebno osuđujemo izjavu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se radovi na pomenutom gradilištu izvode uz sve neophodne dozvole, da tu rade „ozbiljni investitori i izvođači radova“ i da je reč o gradilištu na kome su „ispoštovane sve procedure“. Građanima i građankama Srbije je jasno kako se postaje „ozbiljan“ investitor u očima političke elite. „Ozbiljni investitori“ su iz svoje računice zgrtanja profita izuzeli zaštitu na radu, a vlast je iz svog delokruga izuzela kontrolu zaštite na radu.  Smrt 24 radnika od početka godine nije slučajna okolnost već posledica položaja u kome se danas u Srbiji nalazi radnička klasa.

U Beogradu, 31. avgusta 2018. godine

Marks21 i Socijaldemokratska unija