Nova godina, novi ciklus političke škole![2 min. za čitanje]

Organizacije Društveni pokret PlamenMarksistički savez Klasna borba i Revolucionarna socijalistička organizacija Marks21 posvećuju zadnji januarski vikend teoriji i praksi radničke borbe protiv kapitala. Nakon uspešnog prvog ciklusa političke škole, održanog u oktobru 2022, želimo da u 2023. godinu zajedno uđemo još spremniji i odlučniji da se uhvatimo ukoštac sa krizom. Želite da se borite, učite, diskutujete i družite se sa saborkinjama i saborcima? Prijavite se za školu!

Drugi ciklus političke škole biće održan u Kruševcu od 27. do 29. januara. Vođeni dokazanim uverenjem da se u borbu protiv kapitalizma i svih njegovih posledica ne smemo upuštati goloruki, već naoružani kako teorijskim razumevanjem tako i praktičnim veštinama, nastavljamo da razvijamo školu kao mesto za diskusiju i razmenu borbenih iskustava.

Delo koje će nam poslužiti kao teorijska osnova u drugom ciklusu škole je Najamni rad i kapital Karla Marksa. Knjigu možete naći onlajn, na srpsko-hrvatskomengleskom ili u audio-izdanju.

Program škole obuhvata dva dana:

Subota, 28. januar

9.00 – 10.30  Obrada dela, prvo predavanje: Najamni rad, nadnica; diskusija

10.30 – 11.00  Pauza

11.00 – 12.30  Obrada dela, drugo predavanje: Kapital, profit, odnos rada i kapitala; diskusija

12.30 – 13.30  Ručak

13.30 – 15.00  Radionica: Osnove sindikalnog organizovanja

15.00 – 15.30  Pauza

15.30 – 17.00  Borbeni seminar: Iskustvo organizovanja u fabrici

Slobodno vreme

Nedelja, 29. januar

9.00 – 10.30  Obrada dela, treće predavanje: Nepomirljivost interesa rada i kapitala, posledice kapitalističkog takmičenja; diskusija

10.30 – 11.00  Pauza

11.00 – 12.30  Radionica: Kako vodimo političku debatu?

12.30 – 13.30  Ručak

13.30 – 14.30  Zatvaranje škole

Predavanja i radionice u okviru škole držaće iskusni aktivisti i aktivistkinje, učesnici u radničkim borbama i društvenim pokretima.

Budući da školu nastavljamo da gradimo isključivo svojim sredstvima, zamisao nam je da svaki polaznik ili polaznica koji su u mogućnosti novčano učestvuju u pokrivanju ukupnih troškova. Kao i u prvom ciklusu, potrudićemo se da onima koji žele da prisustvuju školi, ali nisu u mogućnosti da pokriju svoje troškove, obezbedimo sredstva iz solidarnog fonda naših triju organizacija. Informacije o smeštaju, prevozu i drugim tehničkim detaljima polaznici će dobiti nakon prijave za školu.

Prijave su otvorene do 20. januara, a možete se prijaviti putem imejla škole: [email protected], ili preko društvenih mreža naših triju organizacija.

Učešće u školi ne zahteva posebna predznanja – potrebna vam je samo borbenost, otvorenost, radoznalost i volja da se zajednički suprotstavimo diktaturi kapitala. Pridružite nam se u Kruševcu!

Pravilnik škole

  1. Nema konzumacije alkohola i opijata pre i tokom predavanja.
  2. Nema vređanja, diskriminacije, mržnje i netrpeljivosti bilo koje vrste.
  3. Predavanja i komunikacija između učesnika na njima odvija se u vremenskim okvirima koji su unapred određeni u zavisnosti od tematskog bloka kojem je radni vikend posvećen.
  4. Izlaganja, dijalog i komunikacija tokom škole odvijaju se po pravilima osnovne uljudne komunikacije.
  5. Predavači, izlagači i saradnici škole pred polaznicima nastupaju sa različitih teorijskih pozicija ali sa jednakim integritetom.
  6. Poštuju se različita mišljenja.